Политолог разкри кое може да свали ГЕРБ на земята и какво трябва да направи президентът Радев!

България отблизо

Политологът Анастас Стефанов от социологическа агенция „Тренд“ разкри какво се случва сега в обществено-политическото пространство на България и какви са условията, при които ГЕРБ  може да се срине.

 

„17% подкрепят работата на Народното събрание (НС), а 71% не го подкрепят. Неодобрението спря да расте по време на протестите. Точно в пика им то замръзна, а малко по-късно пак започна отново да расте, но Народното събрание има малък процент одобрение почти от самото си създаване“, поясни Анастас Стефанов.

Той поясни, че около 23% е одобрението към кабинета „Борисов“. През последните месеци се наблюдава устойчиво състояние, което обаче, може внезапно да ескалира и да разгроми съществуващото политическо статукво.

Данните показват, че президентът Румен Радев запазва сравнително високи нива на одобрение – близо 52%. „Неговото открито опозиционно поведение на протестите, обаче, изтъни подкрепата му“, уточни политологът. Нужно е президентът да припознае не само протестиращите като сила, която може да срине статуквото. Радев трябва да насочи усилията си към обгрижване на голямата част от българското общество, която също има не малък протестен потенциал, особено на задаващите се избори.

Той коментира и резултатите за предстоящите избори, според които формацията в следващия парламент ще е „5+2 партии“. Пет партии са сигурни, че ще влязат в НС, а две имат шанс.

„Това, което може да стопи разликата между ГЕРБ, която е първа политическа сила, и БСП, които са след тях, са гафове на управляващата партия, а БСП да се възползва от това и да се мобилизира“, поясни Анастас Стефанов.

„Слави Трифонов и партията му са на трето място – от летните протести успяха да акомулират допълнителен електорален процент. При него обаче последните месеци има спиране на растежа. Основната въпросителна при Слави и партията му е доколко и тази декларирана подкрепа за него ще се превърне в реален вот“, каза още политологът.

„Протестното говорене ще носи мобилизация на партиите, които не са сигурни, че ще влязат в парламента. Тези формации, които вече са в управлението пък ще заложат на говоренето за последователност в политиките им“, поясни Анастас Стефанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *