Политолог хвърли голяма бомба за ГЕРБ на изборите!

България отблизо

Има вероятност ГЕРБ да загубят досегашното си първо място на вота, който ще се проведе на 11 юли. Може би партията ще спори за първенството с „Има такъв народ“. Това коментира в ефира на „Фокус“ политологът Даниел Смилов.

„Социологическите прогнози са доста трудни за анализ към този момент, за да можем със сигурност да твърдим какъв ще бъде броят на политическите партии. Най-вероятно ГЕРБ и „Има такъв народ“ ще спорят за първото място. Ако вярваме на електоралната динамика, вероятно е ГЕРБ да загубят първенството си“, допълни той.

Смилов подчерта, че това не означава автоматично, че т.нар. протестни партии задължително ще имат мнозинство в парламента.

„С голяма степен на сигурност можем да кажем, че „Демократична България“ ще имат по-добър резултат от този, който постигнаха на изборите на 4 април. Вече две последователни изследвания дават на тази коалиция около 12%. Но, дори и с нарастването на вота за новите партии, няма гаранция, че те ще имат ясно мнозинство в следващия парламент.

Оттам-нататък може да се получи сходна ситуация на тази в 45-ото Народно събрание. Възможно е отново, за да има правителство на партии, които са нови, които набраха инерция по време на миналогодишните протести, те най-вероятно ще трябва да разчитат на подкрепа от БСП.

Това е един сценарий, който е възможен. Това, за което трябва да се следи на следващите избори, е първо какъв ще бъде общият резултат на ИТН, ДБ и ИСМВ“, каза още политологът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *