Политолози за дебата вчера: Махленска свада, арогантност, внушения, безотговорност към обществото!

България отблизо
Махленска свада, арогантност, внушения. Това са изводите на няколко политолози за вчерашния дебат по БТВ, при който неочаквано и против правилата се появи Кирил Петков на мястото на Венко Сабрутев, а ГЕРБ напуснаха заради неспазване на предварителната уговорка между политическите централи.

Мария Пиргова: 

До там се стигне, защото тези избори ги правим три пъти. Те не са парламентарни. Този парламент няма достатъчно пълномощия да решава въпроси, които нас ни вълнуват. Те се държат като общински парламент. Настроени са да правят обществени поръчки. Кандидатите и предложенията са едни и същи. Партиите не правят усилие да променят кадровия състав.

Правителство едва ли ще има. Вместо да се обсъжда бюджет, нищо подобно. Дебатът се превърна в махленска свада. Наблюдавахме това и в “Панорама”. Депутатите нямат намерение да се занимават с кризисни въпроси.

Политиците не искат да поемат отговорност и да кажат, че кризата ще е решена.

Стойчо Стойчев:

Арогантните имат своето представителство. Демонстративно се погазват порядките. Неспазването на правилата ще е новата порядка, по която ще се водим. Арогантността видяхме.

 

ПП, БСП и ДБ си подават топката. При ИТН разривът е категоричен. Те не могат да мелят брашно в една мелница. Печеливши ще са “Възраждане”. Не всички избиратели ще се подведат по такъв тип логика.

От тези политици видяхме емоционалност, а не експертност. Оказа се ,че не сме толкова зависими от Русия и диверсификацията е възможна.

Христо Панчугов

Ние сме приели, че право на политиците да ни заливат с помия е даденост. Говорим за това какво е качествено. В случая при проблем с правилата, не трябваше г-н Петков да бъде допуснат в студиото. Или всички трябваше да си тръгнат.

Протестите от 2020 г. все пак роди ПП. Те пък решиха ,че това е темата, която може да ги осмисли. Те не можаха да покажат вдъхновяваща кауза и да покажат как изглежда политическата промяна. Петков бе дошъл да направи внушение. Опитът да се води разговор, накрая опираше до клишетата.  Големият въпрос е дали тези хора имат какво да кажат изобщо.

 

Няма как енергетиката да не е емоционална. Всичко става заложник за правенето на внушения. Кой точно е пуснал интерконекторът е второстепенен въпрос. нека малките кризи да не предизвикват срив на цялата политическа система.

Росен Стоянов 

Бяхме свидетели на частни взаимоотношения в публичното пространство. Когато има договорка между екипите за формата, само форсмажор може да промени кой да е гост. Некоректно е с медия да се постъпва по този начин. Вие сте поставени в клещи и невъзможност да прекратите предаването. При тази ситуация подготвените политици би трябвало да действат единно и те заедно да оценят поведението на самопоканилия се .

Решения не бяха предложени, а опори и мантри. Нямаше отговор на конкретни въпроси. Нямаше как да се осъществят лидерски дебати, защото лидерите ни не са подготвени за такъв дебат. Въпросът е за лидерството и високото его. Няма как човек, който е дал устна заповед за ареста на друг, да застане до него. Ще видим в неделя какво ще се случи, в следствие на това, което се случи вчера.

Не можахме да видим яркост, липсва мотивация. Няма как с такова поведение да очакваме нещо по-различно в неделя. Ясно е, че тези господа ще ги назначим на работа като депутати. Бяхме свидетели на дефицит на ценностно и идеологическо. Всичко, което говори за липса на ляво и дясно, руши в момента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *