Политолози козируват на Борисов: „Опорните крака“ на кабинета били много!

България отблизо

Слабият резултат принуди Волен Сидеров да заиграе по-агресивно, за да привлече избирателите си.

Той опитва да покаже, че е нещо различно от Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Това коментира по Нова телевизия политологът Петър Чолаков, цитиран от blitz.bg .

По думите му, Сидеров е опитен политически играч, който пази и свои козове в ръкава си.

Излизането на „Атака“ от кабинета, ако това се случи, ще доведе до засилването на други опорни крака на кабинета, смята той.

В момента има стабилизация на партия ГЕРБ, заяви политологът. Малката коалиция има интерес да стои във властта, добави Чолаков.

Не вярвам премиерът Бойко Борисов да се ангажира да ги разтървава в тази битка. Имиджово не е добре, за който и политик да се меси в този скандал, заяви от своя страна политологът Стойчо Стойчев.

След като Симеонов загуби вицепремиерския пост изчезна балансът  и започна враждата между тях. Каракачанов в тази ситуация е умиротворителят. Директната консумация на власт е това което движи малките партии, допълни той.

Ако трябва да коментираме тези изявления на политолозите, то ще кажем, че колкото и много да са „опорните крака“ на кабинета, те няма да могат да спасят Борисов и ГЕРБ от неминуемото напускане на властта. И то по простата причина, че никой не може да стои вечно във властта. А Вождът май си е поставил точно такава цел. Да се пенсионира като премиер.

Е, трябва да го разочароваме. Няма да постигне това. Понеже с всеки път на избори, все по-малко хора гласуват за ГЕРБ. И електоралната подкрепа за партията на Борисов намалява катастрофално. Сега е някъде в рамките на 10% – 12%. И това е така, защото на хората им омръзна едни и същи несъществени неща да се повтарят сутрин, обед и вечер. А сериозните проблеми на обществото като липсата на икономика, бедността, ужасяващата демографска криза, здравеопазване, за което трябва да плащаме все повече, въпреки осигуровките, космически скъпите лекарства, невъзможността на хората да посрещат разходите с наличните заплати и пенсии и преследващите ги на всяка крачка глутници на частните съдебни изпълнители и всякакви други публични изпълнители, които одират кожите на гражданите, продават им имуществото и ги оставят на улицата – това са все проблеми, за които Борисов и ГЕРБ дори не споменават. Да не говорим, че изобщо не мислят за тях, камо ли да тръгнат да ги решават.

От Борисов може да чуете само колко хубави са магистралите, как ще направи още някоя тангента, колко лоша е опозицията и защо хората са недоволни като всеки имал кола. Но явно премиерът не вижда хората, които ровят по казаните, които работят в павилиончета по 12 часа на ден и с мизерни заплати, не вижда безработните, които отчаяно ровят из бюрата по труда и т.н.

С други думи, не Сидеров, Симеонов или Нинова са проблемът на Борисов. Проблемът му са милионите български граждани, които отчаяно се мъчат да изплуват и с всеки изминал ден перспективата пред тях става все по-мрачна. Затова, ако премиерът наш още си муши главата като щраус в пясъка, ако още се прави на дипломат-международник и отказва да види нещастията на своите сънародници, можем със сто процентова сигурност да кажем, че няма да изкара дълго на поста си.

Колкото и „опорни крака“ да има. Дори да препуска на четири крака, пак няма да може да се спаси. Понеже хората са го поставили да решава проблемите им. А не да реди сладки и медени приказки, от които вече на всички им се повръща.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *