Политолози: Нинова е лидер с бъдеще, въпреки оставката!

България отблизо
Оставките са оздравителни от гледна точка на вътрешнопартийните процеси, защото хората имат възможност още един път да преценят дали лидерът им може да върши качествено своята работа. Което не означава непременно, че партията ще побеждава. За победата пречат много други обективни фактори като машинното гласуване, гласуването 2 в 1, здравната криза, увеличаващата се безработица, обедняване на населението и други.
Сега сме в ситуацията на преговори за съставяне на правителство, но въпреки това, лидерите в оставка не са нелегитимни говорители за бъдещето, понеже позициите и приоритетите на партиите не са измислени от самия лидер, а са приети от колективни органи като висши съвети, конгреси и др. Това смята политологът Цветанка Андреева.

Коментарът й идва по повод оставките на политическите лидери в последните дни заради лошото представяне на техните партии на парламентарните избори на фона на преговори за съставяне на правителство с победителите от „Продължаваме Промяната“.

 

„Оставките в такава ситуация са нещо нормално в една демокрация. Мисля, че нашите политици го осъзнаха“, коментира пред bTV от своя страна колегата й проф. Мария Пиргова.

Според нея, оставката на Корнелия Нинова е „неокончателна“ и „тактическа“. По думите й декларираното оттегляне на лидерът на социалистите няма да повлияе на преговорите за съставяне на правителство, защото БСП има ясна постановка, която е приета от колективните органи на партията, за тези преговори.

Според проф. Мария Пиргова, и Христо Иванов, и Корнелия Нинова са политици с перспектива, и в техните партии зад тях няма други лидери, а и не се очертават.

Tagged

3 thoughts on “Политолози: Нинова е лидер с бъдеще, въпреки оставката!

  1. Лидер като Нинова, с нейният капацитет на юрист и на политик, отстояващ заявените си позиции няма не само в БСП, но и в много от другите партии. Радикалните промени, които извърши в устава на социалистическата партия, защитата на обществото от агресията на
    истанбулската конвенция,която осъществи въпреки заплахи и тотален натиск, ще останат като доказателство, че в и в политиката може да има принципи и почтеност. Сред толкова хамелеони и безличия в тази територия, К. Нинова е явление, което ще бъде оценено след период от време, както винаги става с истинското и значимото в нашите не толкова симпатични родни пространства…

    1. Много точно си го написал господин Лозински . И историята ще докаже че Нинова е била на прав път да обнови партията си и да я върне на народа .Както е била зачената преди повече от 130 години .Но аз ще цитирам откъс от книгата на Богомил Райнов Ченге Втора употреба . Там във един разговор между двамата приятели и колеги Емил Боев и Борислав . Борисла казва на Боев . Емиле ние построихме една лоша сграда – Социализма ,но докато ние със теб я пазим враговете ни да не я рушат от вънка .То вътрешните ни врагове я рушали от вътре ! . Край на цитата . А иначе много честни хора социалисти са възмутени от предателството на Румен Радев към БСП и отмъкване на много гласове и проценти във полза на неговата президенстка партия . И затова нейният колега Стойл Рожкев и предлага да напусне БСП и да си направи своя партия изцяло съгласувана със идеалите на народа .

    2. Господин Лозински понеже допуснах грешка при писаното да се чете Ние построихме една НЕ лоша сграда .Извинявам се за грубата грешка допусната от мен .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *