Политолози разкриха бъдещето на кабинета след ескалацията на протестите!

България отблизо

След повишеното напрежение и сблъсъци на протестите в София и цялата страна, правителството оцеля, но…ето какво ще е бъдещето на третия мандат на премиера Бойко Борисов. Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът проф. Антоний Тодоров.

„Редно е да се случат две неща. Едното е да се покаже, че чрез действие и чрез изговаряне и припознаване на сериозните искания на протестиращите правителството може да има саморефлексия за това, че е допуснало определени грешки. Да може да излезе достойно от ситуацията.

Трябва да признаем, че Борисов има достатъчно добри резултати като министър-председател, особено в този мандат. Това е свързано с макроикономиката. Хората обаче това не успяха да го усетят, заяви проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Тодоров от своя страна подчерта, че има две фундаментални искания на протестиращите – оставките на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Гешев.  „От самото начало виждаме тези две искания. Легитимни ли са те според министрите, които казват, че протестът има легитимни искания? Бих задал този въпрос.

Дали в рамките на този парламент ще бъде възможно друго правителство предстои да видим. Да не забравяме втората оставка, която е много сложна за реализиране – тази на главния прокурор – там възможностите за лавиране са много по-малки“, изтъкна политологът.

Политологът проф. Антоний Тодоров добави:

„Факт е, че правителствената коалиция е единна и не се е разпаднала и това се видя на вота на недоверие. ДПС не участваха в дебата, те видяха, че това ще е контрапродуктивно. Те заявиха, че ще са опозиция. Въпросът е дали някаква промяна в това правителство ще успокои протестите?

Не, няма“, категоричен бе проф. Тодоров.

„Там има една много голяма амалгама от хора. Човек трябва да бъде много чувствителен към тези неща.

Моята теза е, че организаторите на протеста и левите няма да бъдат успокоени след промените в правителството. Президентът Радев също няма да бъде успокоен“, обясни специалистът.

По думите на проф. Христова, ако не се даде знак за диалог от страна на правителството и то не продължи до края на мандата си, това би било погрешно.  Проф. Тодоров на свой ред обясни, че протестът е разнороден по своята същност и това в никакъв случай не е учудващо.

„В България машинното гласуване се иска по друга причина. Поради подозренията за гигантски манипулации при преброяването на бюлетините. Машинното гласуване се иска настоятелно именно поради съмненията за манипулация“, допълни експертът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *