Политолози разясниха как Борисов изигра ПП и какво го чака Асен Василев

България отблизо

Аз не виждам нищо притеснително в записите. Това беше един изключителен момент, защото цялата гнусотия, която мнозина граждани предполагаха, излезе на бял свят. Това заяви в сутрешния блок на БНТ политологът Слави Василев по повод записите от събранието на „Продължаваме промяната“ (ПП), разпространени от Радостин Василев. 

„Това е хубаво, защото хората би следвало да бъдат запознати по какъв начин се управлява държавата, какви са интересите, които ръководят партиите, дори в такива детайли как се съгласуват в разни посолства, как Борисов е параван, маркетинг, пък ние се разбираме с него. Това е показателно не само за парламента, а и на политическите партии, които са в парламента“, коментира той.

 

„В България всяко чудо е за три дни. Ще се говори известно време, ще се коментира как е неморално, но всичко това ще отече и ще се върнем там, където си бяхме – комфортно да си ходим от избори в избори и да слушаме как разни хора ни говорят празни приказки в ефира“, смята той.

„Абсолютно основателно е да има хора, които легитимно да се съмняват, че това е правилното нещо, особено от страна на ПП. Защото по същество Борисов ги изигра. Адмирации за това което Радостин Василев направи. Той не ми беше симпатичен първия път като скочи от една партия в друга, но сега като излезе благодарение на него тази грозна истина, ми стана рязко симпатичен. По същество това налива вода в мелницата на Борисов, защото всъщност той не е единствения калпазанин в българската политика, а всички се оказаха такива„, заяви Василев.

Социологът Стойчо Стойчев коментира от своя страна: „Аз предполагам, че в 17 ч. при президента ще се появи ръководството на Парламентарната група на ПП-ДБ заедно с кандидат премиера проф. Денков. Той ще вземе мандата и след това ще се опита да представи структура и състав на министерски съвет за една седмица, в която обаче ще се отразят новите реалности“.

„След това, което всички чухме и видяхме, че не само не са по-добри от предходните, а в някои отношения може и да са по-зле. Затова тази претенция за морално превъзходство няма на какво да се опре, което би дало на ГЕРБ доста по-силни позиции в преговорите през следващата седмица за структурирането на Министерския съвет. Тези по-силни позиции не е задължително да се отразят като присъствие на хора от ГЕРБ в кабинета, а напротив – по-скоро биха се отразили като отсъствие на някои от вече заявените лица на ПП в кабинета, например Асен Василев. Той най-малкото след чутото в записите има правото да настоява за министерско място“, каза той.

„Аз съм убеден, че тази коалиция е договорена отдавна. Това не спирам да го повтарям втори месец. Управлението е договорено между двете партии, изчистват се неговите параметри. И се подава една контра оферта – в момента ситуацията е такава, че ПП са в по-слаба позиция. Тези записи дават предимство на ГЕРБ да си договорят по-добре присъствието в управлението“, категоричен бе Стойчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *