Политолози твърдят: Скоро избирателната активност ще е пет процента!

България отблизо

„Нека признаем истината – отново сме в предизборна обстановка, даже двойна“, това заяви социологът Юрий Асланов във връзка с политическата ситуация у нас. „Това е нетипична обстановка“, каза той в сутрешния блок на БНТ.

„Беше ясно още миналото лято, че навлизаме в дългосрочна политическа криза и няма да настъпи скоро развръзка. Трябва като общество да помислим какво точно ни предлагат „новите“ политически формации“, допълни Асланов

„Пишман седмица – така мога да опиша случилото се. Това е така заради пишман политици, пишман кандидат-премиери, пишман министри и други. Превърнаха  ни в позорище“, заяви пък писателят и политически пиар Нидал Алгафари.

„Съжалявам, но ясно се вижда как някой си мисли, че е единствена партия и окончателно отписва другите.

Ако всеки се прави на сърдит – на ти си кукличките, дай си ми парцалките. Така ще идем на четвърти, пети и шести избори… докато не им дойде акълът, че „Съединението прави силата“, поясни още анализаторът.

Асланов пък заяви: „Това, което правят сега новите партии  ги делегитимира окончателно. Факт е обаче, че те ще загубят най-много.

„Ако ще си говорят така, то със сигурност ще приобщят към себе си най-ниското в обществото. В един момент започнаха да отблъскват нормалните от себе си“, каза Алгафари по повод грозните нападки, които се чуха в четвъртък между политиците в Народното събрание (НС).

„ДБ и ИБГНИ се вкараха сами в капана, защото подкрепиха още в началото ИТН – че трябват нови лица, нови политики, без да знаят, обаче, какви ще са тези нови лица и нови политики. По-късно стана ясно, че нито новите лица, нито новите политики имат нещо общо с добруването на народа“, уточни социологът Асланов.

„Печеливши няма – хората започнаха да се отчайват от грозното общо поведение на депутатите. Всичко е „анти“, все още сме на езика на омразата. С това „анти“ се наиграхме. В един момент това трябва да спре – 30 години как не успяхме да се разберем“, каза още Алгафари.

Той предрече, че така „наистина в един момент ще достигнем до избирателна активност от 5% и ще се чудим какво да правим“.

„Някой има ли представа това, което каза Слави преди два дни дали няма да стане друго. При тях не е много ясно какво правят и какво ще направят.

Утре може да каже, че не иска вече да подкрепя Радев, а да е Йотова… и обратното.

При ИТН имат едно голямо его и едно голямо „АЗ“. Ако то не се храни, то започва да търси начин, по който да изпъкне с нещо, което да втрещи хората, колкото и абсурдно да бъде“, така Алгафари коментира изказването на Слави Трифонов, че ще подкрепи президента Радев за втори мандат.

От своя страна водещият на БНТ Иво Никодимов прогнозира, че ще има парламентарни избори на 31 октомври.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *