Полицейски шеф от протестите през 2020 г. поема Гранична полиция

България отблизо

Специалист по спортно хулиганство и един от отговорници за реда при масови мероприятия по време на големите летни протести през 2020 г. като зам.-директор на СДВР, става временен шеф на Гранична полиция. Това се разбра от официално съобщение на МВР. Антон Златанов е бил представен пред състава от министър Калин Стоянов и заместника му Стоян Темелакиев .

Назначението му идва само ден, след като от поста шеф на Гранична полиция бе освободена Росица Димитрова. МВР не обявиха причини за махането й, но вътрешният министър обяви, че „тя ще продължи да е част от системата на МВР като държавен служител. Министър Стоянов ѝ благодари за работата до момента и ще разчита на нея и в бъдеще“.

Именно на нейно място идва 47-годишният Златанов, който стана известен преди години като специалист по спортно и основно футболно хулиганство.  И най-вече като борец с протестъри.

През 2008 г.  той става началник на група в отдел „Специализирани полицейски сили“, а впоследствие е началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“. В отделни периоди е началник на сектор „Масови мероприятия“ и зам.-началник на отдел „Охранителна полиция“. На 13 май 2015 г. е назначен за зам.-директор на СДВР. Именно като такъв той отговаряше за реда при масовите мероприятия по време на летните протести през 2020г.

В периода май – юни 2021 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. Това е най-краткият период, в който някой е бил директор. Тогава служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков първо сложи Златанов за шеф на СДВР, а по-малко от 40 дни го махна.

Именно тогава той беше изпратен на границата, което сега МВР описва като негов опит в Гранична полиция. „Има опит  и върху работата на Главна дирекция „Гранична полиция“. През периода 2021-2022 на два пъти е командирован за участие в охраната на зелена граница“, пишат от вътрешното министерство.

Сблъсъците, до които се стигна на големия антиправителствен протест на 2 септември, повдигнаха много неудобни въпроси към действията на полицията. По традиция от МВР и СДВР хвалят работата на подчинените си и стоварват цялата вина за станалото върху гражданите.

Антон Златанов е специализирал в Китай, Индия, Израел

Антон Златанов е роден на 8 октомври 1976 г. в София. Отбил е военната си служба през 1996 г. в ШЗО „Христо Ботев“ в град Плевен, пише в официалната биография на новия шеф на Гранична полиция. През 2000 г. завършва висше образование в УНСС по специалността „Планиране и прогнозиране на икономически системи“, а през 2002 г. – магистратура по „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия в Свищов. „Доктор“ в професионално направление „Национална сигурност“ в Академията в МВР.

Източник: Сега

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *