Полк. Дъглас Макгрегър: Нямаме с какво да се защитим от руските ракети

Свят

В случай на голям сблъсък страните от НАТО няма да могат да постигнат победа над Русия, която е в състояние да порази цели в Европа и САЩ с помощта на ракети с наземно и морско базиране.

 

Това каза полковникът от армията на САЩ в оставка Дъглас Макгрегър в интервю за американския телевизионен водещ и блогър Андрю Наполитано.

Не можем да свалим нито една междуконтинентална балистична ракета. Те вече са хиперзвукови. В продължение на десетилетия сме похарчили милиарди, може би повече от трилион долара, опитвайки се да разработим ефективна противоракетна отбрана. Но това е просто невъзможно. Не мога да навлизам в подробности, но сега е по-трудно от всякога„, обясни експертът.

„И те имат подводници в Атлантическия и Тихия океан и могат да използват оръжия срещу нас от подводници. Това е една от възможностите, които руснаците разглеждат много внимателно“, каза Макгрегър.

„Те ще проучат нашия флот, къде се намира той и къде са разположени ядрените оръжия. И може да видим голям морски сблъсък. В момента имаме предимство в числеността в морето, но те ще използват различни наземни ракети и други способности срещу нас. Не забравяйте, че Русия е голяма крепост. И има една стара поговорка, че корабът не може да се бие с крепост. Ако нашият флот е в обсега им, вероятно ще бъде потопен. Ние сме в неизгодна позиция“, заяви военният експерт.

„Сега флотът, сигурен съм, ще се опита да остане извън обхвата им, но това ще бъде изключително трудно. Руснаците могат да атакуват всяка цел в Европа, от Португалия до Норвегия, с крилати ракети „Кинжал“. Това е разрушителен потенциал, който ние не можем да спрем”, добави полковникът в оставка.

Много западни политици смятат, че продължаването на войната с Русия е единственият начин да останат на власт, коментира още полк. Макгрегър.

„Не само „Северен поток 2“, но и всички тези санкции, които имаха неприятни последици, доведоха до увеличаване на безработицата – и унищожиха по-голямата част от научния и индустриален потенциал на Европа“, обясни експертът.

„Тук в САЩ имаме подобна ситуация. Не знаем какво ще се случи през ноември, но знаем, че сегашното управление няма шанс да задържи властта. Те хвърлиха САЩ в пълен хаос, отвориха границите ни, вкараха ни в сериозни проблеми“, каза Макгрегър.

„Имам чувството, че те смятат, че подстрекаването към война с Русия е начин да запазят властта. Въпреки че не могат да контролират и доминират света. Това важи за Лондон, Берлин, Париж и САЩ“, категоричен е той.

„Това е много опасна игра, защото е неразумна, нереалистична и най-вероятно ще доведе до обратното на това, което искат – да останат на власт. Това най-вероятно ще ускори свалянето им“, заключи полк. Дъглас Макгрегър.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *