Полша и Унгария налагат вето на европейските фондове, не приемат диктата на Брюксел!

България отблизо

Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС, заплашвайки да наложи вето на фондовете, както и на целия бюджет за 2021-2027 г., ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазване върховенството на закона от страна на съответните правителства, предават Ройтерс и БТА.

Писмото е подобно на друго, изпратено преди дни от унгарския премиер Виктор Орбан. То беше адресирано до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското ротационно председателство на ЕС.

Говорител на ЕК потвърди, че такива писма са получени.

Унгария и Полша, обаче, питат кой ще определя какво е върховенство на закона и кой ще казва дали законът се спазва в дадена страна, членка на ЕС. Тези две държави, както и страните от Вишеградската четворка, смятат, че говорейки за върховенство на закона, Брюксел, първо, опитва да създаде орган, който да се намесва пряко в политическия процес на отделните страни. Второ, прави опити да дискриминира държавите по напълно неопределен принцип, защото според ЕС, върховенство на закона е неправителствените организации да налагат своето мнение на държавните органи, а редица страни не приемат такава намеса. И трето, ЕС пробва да създаде ново министерство на истината, за да казва кое е върховенство на закона, кое е истина и кое – не.

Унгария и Полша смятат, че ЕС няма право да се меси в законодателния процес на отделните страни, защото той се определя от парламентите на националните държави, а не от няколко чиновника в Брюксел, които на всичко отгоре, винаги защитават интересите на две – три големи страни в ЕС, в ущърб на останалите страни-членки.

Според тях, Брюксел тайно и задкулисно се опитва да подкопава суверенитета на страните-членки на ЕС като ги принуждава да приемат ултимативни искания, които вървят против обикновената човешка логика и здравия разум.

Както Полша, така и Унгария бяха обвинявани от Брюксел, че нарушавали независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. Ако се обвърже превода на парични траншове със зачитане върховенството на закона, така както го раббира Брюксел, двете страни, а и не само те, рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

Европейският съвет заяви по-рано, че е постигнато предварително споразумение между Германия, която ротационно председателства ЕС, и Европейския парламент за седемгодишния бюджет от 1,1 трилиона евро, както и пакет за облекчаване на последиците от коронавируса от 750 милиарда евро.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *