Пол Крейг Робъртс: След референдумите Русия ще обяви война на Украйна и ще приключи конфликта!

Свят

Референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожието за присъединяване към Русия са пряко потвърждение, че Москва зачита международното право. Това го отличава от Запада, който нехае за световните закони, както се вижда от нападенията на САЩ, НАТО и Израел срещу други държави.

 

Такова е мнението на американският икономист и анализатор Пол Крейг Робъртс.

Четвърти регион на Украйна, Запорожието, ще проведе референдум за присъединяване към Русия след три дни.

Опитах се да разбера защо Путин спря активните действия на Русия в Донбас, като по този начин прехвърли инициативата на Украйна, която тя се опита да използва това в контранастъпление.

Първо, в Херсон настъплението бе осуетено, но второ, в района на Харков, където руските сили са незначителни, е налице отстъпление на руснаците.

Също така се опитах да разбера смисъла на безкрайните твърдения на Путин за «червени линии», които той никога не прилага на практика, тъй като «ограниченият конфликт» ескалира бързо — особено когато Украйна се обръща към Вашингтон за ракети с голям обсег, способни да атакуват Керченския мост, руската Черноморска военноморска база в Крим и руски градове.

Украйна вече атакува руски села близо до границата си, но без резултат, което може би е причината Кремъл да не реагира.

Вашингтон, виждайки липсата на отговор на Путин на нарушаването на червените линии и засега не виждайки руски отговор на разширяването на конфликта, обмисля възможността за доставка на ракети с голям обсег, вероятно чрез трети страни, на Украйна.

RT и Sputnik представят ситуацията в различна светлина.

Както Луганската, така и Донецката народна република подновиха молбите, глупаво отхвърлени от Кремъл през 2014 г., за обединение с Русия и те едва ли могат да се нарекат неоснователни, тъй като в Донбас живеят руснаци, които преди са били част от Русия. Общественият съвет на Херсонска област в днешна Украйна също изрази желание да се отдели от нея и се присъедини към обществените камари на Луганск и Донецк в призива за влизане в Русия.

Путин, като примерен персонаж, чувства, че не може да действа извън рамките на международното право.

Въпреки че това негово убеждение може да унищожи Русия, тъй като никой в ​​западния свят не се интересува от международното право.

Но Путин смята, че това е важно.

Призивите на Луганск и Донецк, които бяха чути отново след отказа на Кремъл преди осем години и към които се присъедини Херсон, свидетелстват за следното:

Кремъл, който най-накрая осъзнава, че е в състояние на конфликт, за да си развърже ръцете, превръща кризата в конфликт между Русия и Украйна и замесените в нея. След като Донбас отново стане част от Русия, действията на украинската страна ще се превърнат в атаки срещу Русия и следователно Москва ще има пълното право — според международното право — да нападне Украйна.

Подобно нападение бързо ще сложи край на конфликта и най-накрая ще покаже, че Русия има червени линии.

И така, като работна хипотеза предполагам следното: най-накрая на Кремъл му просветна, че Русия наистина е в състояние на конфликт и не участва в ограничена полицейска операция в Донбас, както Кремъл възнамеряваше.

За да не бъде юридически агресор, Кремъл трябва да превърне Украйна в агресор, като приеме исканията на Луганск, Донецк и Херсон за обединение с Русия.

Така руската офанзива е задържана, докато се подготвя политическата почва.

В мен възниква уважение към Путин, който спазва закона.

Но все още мисля, че ограниченията, които Кремъл налага на действията си, са смехотворни.

Никой на Запад не се интересува от международното право, както се вижда от нападенията на САЩ, НАТО и Израел срещу други страни.

Всичко, което Кремъл направи с доброто си поведение, е да удължи конфликта с Украйна, докато не ескалира в криза, включваща САЩ и НАТО.

Следствие от руската сдържаност, ако тя продължи, вероятно ще има ядрена война.

А точно срещу ядрената война аз се противопоставям.

Източник: https://www.paulcraigroberts.org/2022/09/20/finally-perhaps-we-can-make-sense-out-of-putins-decisions/

Петя Паликрушева, превод и редакция, bgr.news-front.info

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *