Пореден удар! Искат имунитета на президента!

България отблизо

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил до Конституционния съд (КС) искане за задължително тълкува на чл. 103 от Конституцията на България – норма, отнасяща се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

Според ръководителя на държавното обвинение разкриването на смисъла на тази разпоредба е необходимо, тъй като „нормата е лаконична“ и „не дава еднозначен отговор“ на поставения въпрос. Според основния закон Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Обвинението срещу тях се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

Конституционният съд го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Според главният прокурор обаче трябва да бъде разтълкувано съдържанието и разкрит смисълът на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба, както и настъпването на небглагоприятни за националната правна система последици.

В искането си Гешев настоява още Конституционния съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.

Каква е тази неочаквана активност у прокуратурата?

И защо сега?

Точно в момента, в който се решава съдбата на България, Гешев размаха пръст на президента. И го предупреди, че ще го държи под око. За какво? За държавна измяна? За нарушение на Конституцията? Та това е наказуемо и сега. Тогава? Кого плаши? Гаргите ли?

А гаргите са сериозно изплашени, че Радев ще се кандидатира втори мандат и ще го спечели!

Изплашени са от рейтинга му.

Изплашени са от подкрепата на народа и истините, които той говори.

Изплашени са за бъдещето, което бавно се изплъзва между пръстите им.

А голяма част от тях съзнават, че нямат бъдеще!

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *