Поредно „откритие“: Президентът и Слави били виновни за кризата в България! Вижте на кого и как пречат!

България отблизо

„В миналите години Доган винаги е имал втори план, който изисква интерпретация. Сега нещата са казани много ясно, той обобщава мнението на много от избирателите, че има нужда от нова перспектива“. Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Според нея гражданското общество е било странно споменато в речта на Доган. „Много групи хора търсят правата си на улицата, те обикновено получават това, което искат.

Намираме се в много критична ситуация. В нашето общество силно се поляризират всички теми, живеем в „бялото“ и „черното“. Нямаме всички нюанси на цветовете, които правят дебата“, коментира още проф. Христова.  По думите й партиите на терена губят авторитет и отстъпват място на други, които не е ясно в каква посока ще водят демократичния процес. „Добрите експерти у нас не се използват в законите, които изработваме. Визионерството, за което Доган говори, изисква тази експертна гледна точка.

Ако се произведат предсрочни парламентарни избори, съотношението ще бъде горе-долу същото“, смята проф. Христова.  Според нея ще има разместване в политическата картина, но не по отношение на върха. „БСП има да решава много важни теми – с лидерството, успокояване на вътрешните фронтове.

Имаме 3 институции, които носят смисъла на властта – управляващите, опозицията и президента. Радев изземва функциите на опозицията и реално я отслабва, не знам дали е осъзнато“, заяви проф. Антоанета Христова. Тя бе категорична, че това вече е стереотипно поведение. „Българите се обръщат все повече към култура, театър, книги. Започва един интелектуален живот на обществото. В момента и избирателят изчаква. Той не излиза на улицата, защото си задава въпросът „Кой идва“. Българинът е разумен човек“, каза Христова.

По думите й говоренето на хората около Слави Трифонов е популистко. „Когато казваш каквото хората искат да чуят, трябва да знаеш какво следва. Опасни са решенията, които са популистки и после задълбочават кризата. Великото народно събрание е нещо, което в момента се избягва като тема, защото политиците ги е страх от ефекта. В момента никой не иска властта, не виждам играчи, които могат да предизвикат избори“, обясни тя.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *