По тъмно в закрити камиони изнесоха нарязаните фигури от паметника. Като престъпници

България отблизо

Демонтираните бронзови фигури Паметник на Съветската армия (ПСА) се транспортират до площадката за съхранение. Това се случва при засилена охрана.

Работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника.

 

 

Свидетел на преместването на фигурите е станал блогърът Асен Генов, който разказва, че транспортирането е извършено около 4.30 тази сутрин.

 

Докато се разхождах тази сутрин из Княжеската градина, съвсем случайно, около 04:30 станах свидетел на последния път на шпагина, неговия приносител и антуража му към историята.

Така, сагата с ареста ми, заедно с още няколко души , започнала в далечната 2013-та, навлезе в последна, сигурен съм, финална фаза.Има

паметници – Руски, В. Левски, на Опълченците на Шипка и мн. други, които са истински паметници. Красиви, ненатрапчиви, славни и исторически.

Има и пропагандни градежи – “жалони на поробителя”, както ги нарича един от авторите им. На вторите мястото е в музея“, написа Генов.

Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Това съобщиха от областната администрация на София.

Фигурите са транспортирани до посоченото от администрацията място в с. Долни Лозен.

След две разпореждания на Административния съд – София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа – още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес, казаха от администрацията и приложиха документи.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *