ПП-ДБ ще върнат празна папка на президента за втория мандат

България отблизо

ПП-ДБ връща празна папката с втория мандат, съобщи NOVA.

Съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов заяви пред БНТ, че „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ ще върнат на президента Румен Радев празна папка за втория мандат.

„Ще отидем при президента с ръководството на парламентарната група и с Николай Денков, но ще върнем празна папката, защото нямаме подкрепа за създаване на правителство„, посочи Атанасов.

„Вчера следобед ГЕРБ заявиха категорично, че не желаят да участват в преговори за втория мандат. Би било чудо да има някаква промяна, но не зависи от нас. Всички видяха, че ние направихме всичко възможно и се борихме до последно за това да има правителство. Защото много добре съзнаваме като политическа сила, че близо две трети от българските граждани не желаят предсрочни избори“, допълни той.

Предполагам целият отбор ще отиде при президента. Денков ще вземе папката и ще я върне празна. Това, което се видя е, че поредният ни опит да си спазим уговорката беше отхвърлен от ГЕРБ. Ние се опитахме да покаем какво е да си си спазваш думата и да има  чувство за дълг, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по bTV.

По думите му те са получили поредната щуротия от 7 страници от ГЕРБ за управление. Те показаха, че не могат да си спазват обещанията, поясни Петков. Те искали едни неща, а ГЕРБ – други

„Ние казахме добре, като няма съгласие да се върнем в оригиналната уговорка, защото знаем, че ще се отзовем в същата ситуация и няма смисъл от нови избори, за които ще се похарчат много пари“, разказа Петков.

Според него Борисов много умело използва езика на силата и поясни – говоря за политическа сила, не физическа.

„Например те искаха комисия за нотариуса, като се разбра, че ще се ходи на избори, я блокираха. ГЕРБ и ДПС трябва да се явят заедно на изборите, ако са честни.  Имат такава отлична координация заедно“, каза Петков.

„Над 100 пъти съм ходил при Борисов. Само веднъж не е канил Пеевски вътре. Те си взимаха решенията заедно. Ние с „Демократична България“ заедно. Те са едно цяло“, категоричен бе той.

И потвърди, че изборите задължително трябва да са 2 в 1.

Днес държавният глава Румен Радев трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Ако действително от ПП-ДБ върнат неизпълнен втория мандат, президентът трябва да връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията Радев трябва да направи това в седемдневен срок.

Tagged

1 thought on “ПП-ДБ ще върнат празна папка на президента за втория мандат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *