ПП и ДБ с първа обща декларация. Размахаха пръст на Радев и го „посъветваха“ как да работи

България отблизо
„През последните седмици ескалира публичното говорене на президента на републиката във връзка с продължаващата агресивна война на Русия в Украйна. Президентът се поставя над Народното събрание и създава изкуствено разделение в обществото и повтаря свои тези, които драстично се отклоняват както от решенията, взети с огромно мнозинство от българския парламент, така и от единния глас на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС“.

Това пишат „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ в първата си официална обща декларация като обединение. Двете формации вчера се регистрираха за съвместно явяване на изборите за народни представители на 2 април.

Вижте още какво пише в позицията:

 

„Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство:

да спазват решенията на най-висшия орган на държавата – българския парламент, които имат задължителна действие за всички институции, включително президентската, всички организации и граждани;
да изпълняват решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, прието със 148 гласа от българския парламент, както и ратифицираното международно споразумение между България и Украйна;
да не вземат решения и да не изразяват позиции в европейски и международен формат, които противоречат на дългосрочно поети ангажименти на страната към съюзите, с които сме обвързани чрез международни договори;
да се съобразяват със стратегическите приоритети на страната, включително за присъединяване към eврозоната и Шенген, формулирани от българския парламент и последното редовно правителство.
България е парламентарна република и настояваме президентът да се съобразява с конституционната форма на управление на страната ни като:
не уронва с публични изказвания доверието в демократично избраните институции на страната;
не участва директно във формирането на външната и вътрешната политика, чиято основа са законите и решенията на парламента;
не изземва представителни функции от министър-председателя в европейски и международен формат.
„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ поемаме ясен политически ангажимент в началото на мандата на парламента да поискаме отчет за:
изпълнение на мерките за присъединяване към eврозоната и Шенген;
изпълнение на решенията на 48-то Народното събрание.

Категорично защитаваме парламентарната форма на управление като гаранция за европейска и демократична България, в която върховенството на правото, разделението на властите и отчетността на управлението се спазват от всички институции в интерес на гражданите.

Призоваваме президента да се фокусира върху организирането на честни и прозрачни парламентарни избори, което е непосредствена задача на неговото служебно правителство, като обърне внимание и на притесненията му, изразени по-рано днес с подаване на оставки“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *