Правителството бърза със строежа на държавните бензиностанции, защото Борисов…

България отблизо

Първите държавни бензиностанции могат да отворят още след 6 до 9 месеца. Това прогнозира в ефира на сутрешния блок на NOVA министърът на икономиката Емил Караниколов.

А като цяло, целият процес на изграждане на държавните бензиностанции под шапката на новата държавна петролна компания, ще бъде финализиран до две години, тъй като говорим за изграждане на терен на зелено, прогнозира министърът.

Държавните бензиностанции ще бъдат разположени във всеки областен град, както и на места, където въобще липсва възможност за зареждане с гориво.

Държавата ще бъде балансьор в цените на горивата на пазара. Целта е държавата да бъде коректен партньор и играч в този сектор, обясни още идеята за създаването й министърът на икономиката. Целта е обществото и гражданите да получават по-бърза и адектватна информация за качеството и количеството на петрола, добави още той.

„Целта е секторът да бъде предвидим, да има един балансьор, ще гарантираме и качество – когато в този пазар имаш един играч, който спазва правилата, участниците отново ще трябва да отговорят с конкурентна цена“, заяви Караниколов.

„Първо, тези областни безиностанции ще бъдат в областни центрове и на локации, където липсват такива и няма конкуренция. Държавата ще спазва всички пазарни принципи. Никой в пазарна икономика не бяга от конкуренция с онзи, който спазва правилата“, обобщи министърът.

Той добави, че това ще са гаранции и за малките производители, като напомни, че миналата година между тях и големите бензиностанции имаше напрежение, регулирано с намесата именно на държавата и промяната в закона за горивата.

Няма как държавата да изкупува готова, вече изградена мрежа от бензиностанции, затова ще изгради своя. „Готова, изградена мрежа не е нашата концепция, няма как да покрием всички областни градове. Има различни варианти.

Първо типови модели да утвърдим – как ще изглеждат те“, коментира той. Ще има задължително и зареждане за електромобилите. „Анализът предстои, до изграждането на една такава компания ще минат около две години. Целият обем от 100 бензиностанции ще е готов за този срок, поясни Караниколов. „А първоначалното тръгване ще е от 6 до 9 месеца“, съобщи министърът.

„През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига на световните пазари, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рацион

„Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина. Ще имаме и стандарт за качество, да се съблюдава от всички, надявам се. Често автомобилите имат проблеми и с качеството на гориво“, добави Караниколов, като уточни, че има предвид по-малките играчи на пазара.

„Малките субекти имат интерес правилата за ползване на данъчни складове да бъдат и за всички. Всеки има интерес да има конкурент, който спазва правилата. Доколкото чух от бранша, те подкрепят влизането на Министерство на икономиката. Потребителите искат по-нормална цена на горивото и качество на горивото./Източник dariknews.bg/

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че всичко, което се казва дотук като намерения е хубаво. Но дали ще се осъществи така е един голям въпрос. Второто нещо е, че Борисов и сие, твърде късно се сетиха, че държавата има нужда от своя икономика, за да може печалбата от златните кокошки да не отива в джобовете на съмнителни олигарси, а да постъпва в държавната хазна. И сега не се знае доколко това навлизане на държавата в хазарта, петролния и газовия бизнес и ВиК потреблението ще даде очаквания ефект.

Борисовата държава сега бърза, понеже в бюджета парите са катастрофално малко. И Борисов може много бързо да си отиде, ако парите в един момент свършат. Потвърждение на този факт е и мълчанието на Еврокомисията, която иначе досега щеше да вдигне вой до небесата защо държавата влиза в икономиката. Ами влиза, понеже иначе ще фалира. А знае се кой ни докара до това положение.

Защото вече е ясно, че при малка държава като нашата, само данъците и таксите не могат да напълнят бюджета. И пари няма. Затова трябват държавни предприятия, държавно селско стопанство и всичко останало, което да генерира свежи пари в бюджета.

Въпросът е дали Борисов не е закъснял твърде много?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *