Правителството иска 14 милиарда нови заеми, заради епидемията! А какво стана с фискалния резерв?!

България отблизо

Правителството иска 13,5 милиарда лева нови заеми при положение, че фискалният резерв към 31 януари 2020 г. е почти 11 милиарда лева.

Като прибавим към сумата на фискалния резерв исканите почти 14 милиарда лева нови заеми ще получим една дупка от около 25 милиарда лева.

Но ето какво съобщават правителствени източници:

Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.

Най-важните изменения в него, които осигуряват фискалната обезпеченост на мерките за борба с кризата и на финансовата сигурност на страната са дефицит от 3.5 млрд. лева – 2.9% от БВП и увеличаване на лимита на дълг, който държавата може да емитира през 2020-та от 2.2 млрд. лева на 10 млрд. лева.

Дефицитът е следствие от рязко намаление на планираните приходи от данъци и акцизи и от нарастване на разходите свързани с мерките за борба с последствията от коронавируса. В мотивите на правителството се подчертава, че се очертава сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски. Причините за това са намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол, курса на щатския долар и др.

„Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци – ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9 % от прогнозния БВП)“, пише в мотивите.

Изброени са и основните причини за нарастване на разходите: за запазване на работните места и реализация на мярката „60/40“, бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд „Безработица“ се увеличава с 1.43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

С предложените промени правителството обезпечава напълно финансирането на обявените мерки, запазва потенциала на бюджета да обслужва ангажиментите си в здравеопазването, пенсиите, помощите и общините, както и да осигури безпроблемната работа на държавната администрация. Актуализацията на бюджета позволява фискалния резерв да остане непокътнат и дори да бъде увеличен, като последна линия на защитата срещу нови икономически и финансови трусове. Исканият нов размер на дълга дори създава своеобразен финансов резерв за финансиране на допълнителни мерки срещу кризата. Тук веднага трябва да кажем, че ако кризата не затихне до средата на годината, не е изключено да се наложи нова актуализация на бюджета с параметри подобни на сегашната, пише news.bg.

В задачата се пита за какво ни е тогава този фискален резерв от почти 11 милиарда лева щом няма да го използваме при тази страшна криза и той ще остане непокътнат?! Ами нали фискалният резерв се пази точно за такива случаи?! Или може би правителството се презастрахова и иска да има хем пълен бюджет, хем пълен фискален резерв.

От това няма никаква нужда. Трябва да се действа по друг начин. Правителството да изразходва пари от фискалния резерв за овладяване тази епидемия и същевременно да даде възможност за вземане на нови заеми, ако е нужно. А не първо да взема заеми, пък тогава да видим какво ще стане.

Така става ясно, че Борисов иска отново комфортен бюджет, за да се прави на спасител.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *