Правителство няма да има, ако утре до 9.00 часа ПП-ДБ не изтегли Асен Василев от преговорния екип

България отблизо

Правителство няма да има, ако утре до 9.00 часа ПП-ДБ не изтегли Асен Василев от преговорния екип и не се разграничи от него, научи Епицентър. бг.

Днес Борисов даде още един ден срок, в който „Промяната“ да се откажат от финансовия министър, а той да поднесе публично извинение за личните обиди, които нанесе на номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел.

 

Преговорните екипи трескаво обсъждат всички възможни варианти.

 

Единият от тях е Мария Габриел да изтегли от парламента внесения от нея състав на проекто-кабинет, но без да се отказва от мандата. При това положение  ГЕРБ могат да внесат само нейната кандидатура като министър-председател за гласуване в залата. А структурата и съставът на правителство да се гласува в следващите дни. Това не е прецедент – случвало се е със Сергей Станишев, когато парламентът е гласувал първо него за премиер, а след двадесетина дни е приет и съставът на правителството му.

 

За да е успешен този вариант обаче е нужно ГЕРБ да си осигурят необходимите гласове. Засега от ПП-ДБ категорично заявяват, че Габриел повече не може да бъде премиер на България. А опозицията в лицето на БСП, „Възраждане“ и ИНТ са заявили, че този парламент е изчерпан и единственият изход са предсрочни избори. За самата Габриел би било унизително да се изправи пред парламента и да не получи подкрепата му за премиер. Това би било смазващо за нейната безупречна досега политическа кариера.

 

Другият вариант е Мария Габриел да оттегли и своята, и на проекто-кабинета номинация и първият мандат да бъде обявен за неуспешен. Това тя трябва да направи със заявление до председателя на НС, без да е задължително да присъства в залата. Парламентът гласува почти техническо решение, с което се приема, че първият мандат не е реализиран. Това би бил елегантен изход от драматично стеклата се ситуация и възможност Габриел да понесе най-малко имиджови щети. Тогава на ход е президентът Радев, който трябва да връчи втория мандат на ПП-ДБ. Асен Василев обяви, че те вече гледат именно към този втори мандат, но от ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят друго правителство освен такова, което е оглавявано от Мария Габриел и без в него да фигурира Асен Василев. Така че отсега се знае, че вторият мандат ще е неуспешен.

 

Третият вариант е мандатът на Габриел да продължи да стои в настоящото „висящо положение“ до намирането на полезен изход, така че да не се ходи на избори. Конституцията не дава срок за гласуване на внесения от кандидата за премиер проекто-кабинет и мандатът може да отлежава в деловодството на Народното събрание безкрайно. А сегашният кабинет би могъл да продължи да упражнява властта в оставка с месеци.

И в двете партийни трескаво обсъждат юридическите вратички, които да им подскажат пътечката, по която да се промушат, понасяйки най-малко упреци, атаки и критики.

Ще се стигне ли до трети мандат?

 

Конституционната процедура изисква президентът да извърви всичките  й стъпки. Ако обаче се провалят първият и вторият мандат, почти сигурно е че това ще сполети и третият.

При това положение партиите и президентът трябва да забързат процедурата, ако искат да се вместат в сроковете за избори 2 в 1 на 9 юни.

Ако пък ГЕРБ решат, че двата избора трябва да се разминат и парламентарният вот да предхожда европейския и да се проведе седмица преди това – на 2 юни, то за цялата конституционна процедура има точно две седмици.

 

Това означава, че утре е решаващият ден.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *