Президентът: Въпросът за предсрочните избори вече не е ДАЛИ, а КОГА

България отблизо

Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност. „От началото на своя мандат следвам много кредото – законност, справедливост и просперитет.

България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим – да пречупим корупцията, да отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А всичко това започва с безкомпромисно прилагане на закона. Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани предизборни правила, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците – машинно гласуване, видеонаблюдение при броене на бюлетините, премахване на втория протокол, актуализация на избирателните списъци“, заяви Радев. Той посочи, че би подкрепил нов политически модел, ако той отстоява тези ценности. „Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление.

Ако и следващият парламент формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“, каза още той. Радев посочи, че Законът за защита на личните данни е постъпил в президентството и правният му екип вече го анализира. „Обществото трябва да бъде защитено не само във връзка с личните данни, но и от корупцията. Борбата с корупцията е оставена да се води от гражданите и медиите –това го заявих миналата година. И ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти и медии, които си позволяват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова държава“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *