ПРЕЗИДЕНТЪТ на Чехия ТВЪРДО: Ще направим РЕФЕРЕНДУМ за ИЗЛИЗАНЕ от ЕС!

Свят

Тези дни президентът на Чехия Милош Земан заяви по телевизия Barrandov, че  ЕС едва ли би се разтревожил от евентуално излизане на Чехия от Евросъюза.

Според него, за разлика от Великобритания, която е вносител в бюджета на съюза, Чехия е получател на средства от Брюксел. И сега, при отънелия бюджет на ЕС, всяко намаляване на разходите е добре дошло за тях, смята Милош Земан.

Тези неприятни за върхушката на ЕС, изказвания на чешкия президент, идват на фона на бързия и значителен възход на евроскептичното движение „Свобода и пряка демокрация“, което иска референдумите да се включат в законодателството на Чехия и да се провеждат редовно и извънредно. Редовните референдуми, според тях, трябва да бъдат по текущи политически въпроси, а извънредните референдуми да се организират тогава, когато ще се решава важен за държавата въпрос, засягащ националните интереси на Чехия.

Милош Земан заяви категорично, че няма да се противопостави на въвеждането на референдуми в законодателството на страната, защото гражданите са върховният суверен на властта. И техният глас трябва да бъде решаващ при разглеждането на всички важни въпроси, които касаят развитието на икономиката, доходите, данъците, образованието, здравеопазването и културата на страната.

Чехия, както всички останали новоприети страни в ЕС е изправена пред избора дали да продължи да взема пари от Брюксел и да бъде зависима от неговите структури? Или да излезе на картата на Европа като свободна и независима държава.

От изказванията на избрания за втори мандат чешки президент Милош Земан и възхода на евроскептичните партии, личи, че в Прага сериозно се замислят над този въпрос. И наистина има над какво да се помисли. По простата причина, че парите по европрограми не се използват за развитие на икономиката. Както е у нас, те се влагат абсолютно безсмислено за строежи на градинки, паркове, пейки, градски площади и т.н.

Следователно, ако страната иска да развива икономиката си и да увеличава доходите на чешките граждани, тя трябва час по-скоро да се освободи от задушаващата прегръдка на Брюксел и така наречените „еврофондове“, и да поеме по пътя на свободното и ускорено развитие на промишлеността и селското стопанство.

Чешкият президент, както и голяма част от чешкия народ и чешкия елит имат разбирането и самочувствието, че могат и трябва сами да управляват страната и живота си. Затова се насочват именно към развитието на пряката демокрация и народовластието.

Докато у нас става точно обратното. Чуе ли се само намек за провеждането на референдум за Истанбулската конвенция, за членството ни в ЕС или по друг важен въпрос, веднага излизат разни политически и социологически вещери като Валери Симеонов например, който само преди дни обяви, че не ни трябвал референдум за Истанбулската конвенция, понеже струвал много скъпо.

А задава ли си този „политик“, простичкият въпрос, колко ще ни струва да промием мозъците на децата още от детската градина и да разрушим основите на традиционното българско християнско семейство?

Не разбират ли той и неговите подобни, че това, което Брюксел ни налага, под една или друга форма, е убийствено за България? Не вижда ли, че именно ЕС унищожи енергетиката ни. Защото АЕЦ „Козлодуй“ работи само с един реактор, а другите са в процес на извеждане. И европейската комисия не разрешавала на Борисов да завърши почти готовата АЕЦ „Белене“?

Въпроси много. Но отговори управляващите не дават.

И така ще бъде, докато не премахнем слугите на Брюксел от управлението на държавата.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “ПРЕЗИДЕНТЪТ на Чехия ТВЪРДО: Ще направим РЕФЕРЕНДУМ за ИЗЛИЗАНЕ от ЕС!

  1. То е ясно отдавна, че крадците работят в тандем. Никой от тях няма да се откаже доброволно от паят си. Въпрос на време е народите да излязат от уковите на икономическото рабство и да заличат за винаги властта на алчните не дорасли, не доучили, самозабравили се, умствено ограничени людоеди!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *