Президентът не бил предупреден за извънредното положение! Борисов действал на своя глава!

България отблизо
Намерението на Министерски съвет да въведе извънредно положение в България заради случаите на коронавирус в страната не е обсъждано с държавния глава Румен Радев.

Това обяви прессекретариатът на президента във връзка с въведеното по-рано с решение на Народното събрание извънредно положение в страната за един месец.

Президентът не е бил предупреждаван за това по никакъв начин от страна на Министерския съвет или Народното събрание, уточняват от пресофиса на Румен Радев.

Ето какво казва по темата и преподавателят-филолог Георги Гочев, Фейсбук

За мен ”извънредно положение” е като да ползваш ядрена политическа бомба. Ще убие всякакви контакти, но може би и демокрацията.

По-конкретно „извънредно положение“ означава (освен че се сбъдва блянът на Борисов да диктува всичко еднолично) три неща и трите изключително сериозни:
1. Че личните ни права се подчиняват на хипотезата за общ интерес.
2. Че властта не вярва във възможността на гражданите да се самоконтролират и самоуправляват. Тоест поема управлението и над личния им живот.
3. Че властта става безконтролна и може да оправдае всяко действие с хипотезата за общ интерес.

Привърженик съм на сериозните превантивни мерки, но на конкретните превантивни мерки като ограничаване на пътуванията, затваряне на заведения, молове и криминализиране на нарушаването на карантина (според Борисов от снощи, „14 ми избегаха“), а не на употреба на мерки за масово поразяване на социалността. Ако те се употребят, трябва в закона да има кратък срок, след който положението да се преразгледа.

С една дума, изобщо не съм убеден, че на тази власт (подчертавам, на Тази, която си прави каквото й скимне и без извънредно положение) трябва да се предоставя такова копче.

Защото тя може да го използва в своя полза на гърба на народа!

Tagged

1 thought on “Президентът не бил предупреден за извънредното положение! Борисов действал на своя глава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *