Президентът Радев: Говорих с Владимир Путин, защото…

България отблизо

В преговорите с Русия по енергийната тема трябва да има ясно изразена политическа воля за сътрудничество и довеждане на проектите докрай. Защото от това, което правителството направи досега, не се постига желаният резултат. 

Така президентът Румен Радев коментира упреците защо е говорил по телефона с руския си колега Владимир Путин по въпросите на енергетиката.

„Цената на газа – това е най-важната тема в момента“, подчерта държавният глава, като припомни, че е обсъждал темата с Путин и през лятото в Петербург.

„Тук трябва изразена политическа воля за реализиране на проектите докрай. Виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да стигнат до желания от България резултат. От 8 държави, които са обект на газовото дело между „Газпром“ и Европейската комисия, само България не е получила намаление на цената“, посочи президентът, като отбеляза, че, в сравнение с други, плащаме близо два пъти по-скъпо за синьото гориво.

Само България не получава намаление на цената, ние плащаме два пъти повече. Тук министър Петкова трябва да каже защо цената не намалява и как се работи в тази посока. От високата цена на газа, който плащаме, губят гражданите, губи и икономиката ни“, каза още Румен Радев.

По повод аферата „Къща в Барселона“, обвиненията на Борисов, че зад публикацията в каталунското издание за негова къща в Барселона и евентуално негово участие в схема за пране на пари, стои българският президент или както той го нарече „съседа му по месторабота“. държавният глава заяви:

„Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга и България – и във вътрешен, и в международен план. Но не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на прокуратура, на полиция, още по-малко на друга държава“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *