Президентът Радев категорично: Не бързайте с влизането в еврозоната, то носи рискове!

България отблизо

Българската народна банка (БНБ) е една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, призвана да бъде стожер на финансовата и банковата стабилност и независим орган, който неотклонно да отстоява националния интерес без политически и конюнктурни вмешателства.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност на проф. Николай Неновски като член на Управителния съвет на Българската народна банка, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на церемонията президентът Радев подчерта, че и при кризата с Covid-19, предизвикала регионални и глобални трусове, БНБ е извела нужните приоритети и предприела адекватни мерки за справяне с предизвикателствата, свързани с финансите, икономиката, търговията, потреблението и банковата стабилност.

В тази връзка, президентът Радев коментира и темата за влизането на страната ни в еврозоната.

Държавният глава посочи, че присъединяването на България към еврозоната е сложен процес, изискващ критичен анализ, всеобхватен подход и идентификация едновременно на потенциалните ползи и рискове.

На какво всъщност акцентува Румен Радев?

Ами много просто. Най-напред президентът ясно заяви, че Българската народна банка е институцията, която осигурява финансовия суверенитет на България. Тя е една от най-авторитетните и уважавани институции, без които държавата не може. Защото именно тя е призвана да отстоява националния интерес без никакви вмишателства.

А евентуалното влизане в еврозоната ще зачеркне дебело нашата централна банка. И ще и отреди в най-добрия случай ролята на трансмисия, която предава заповедите на Брюксел в страната. Тоест, ако влезем в еврозоната, ние губим своята самостоятелност. Нещо повече. Губим последната опора на нашия суверенитет.

Ето защо президентът предупреждава: Преди да мислим за влизане в еврозоната трябва да анализираме задълбочено какви са рисковете и има ли изобщо някакви ползи от такова действие. Защото еврозоната и без това има проблеми. Британия напусна ЕС и еврозоната. И това стана не защото там е много хубаво. Италия иска да напуска еврозоната. Франция рита срещу Европейската централна банка. А на всичко отгоре, сега сме в разгара на пандемия и задаваща се огромна икономическа криза.

Някои ще кажат, че ако сме в еврозоната ще се спасим от кризата. Това не е вярно. Точно обратното е. Понеже в еврозоната има много държави, а тя се управлява от една единствена банка – ЕЦБ. Тази банка не може да реагира адекватно на много различните финансови условия, които съществуват в различните държави. Банката ще помогне на две – три големи западни държави, а останалите ще потънат в кризата без възможност да реагират, защото решенията ще се взимат само от ЕЦБ.

С други думи, без БНБ ние сме обречени дори в спокойна обстановка. А в условията на огромната криза, която идва, ще потънем без възможност за спасение. Няма да е за чудене, ако България изчезне в резултат на неадекватните решения на европейската централна банка, която няма да може да угоди на всички държави в еврозоната.

Затова не само президентът Радев, но и проф. Стив Ханке, проф. Димитър Иванов и много други икономисти ни предупреждават: Влизането в еврозоната е гибел за България.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *