Президентът Радев: Правителството се самоунищожава, ако не води борба с корупцията!

България отблизо

Една прокуратура, както и правителство, може да се самоунищожат и самообезличат, ако не водят истинска борба с корупцията по високите етажи на властта и ако не преследват с еднакво настървение всички олигарси.

Също опонирайки на твърденията на Иван Гешев, че консултациите нямат тема и поставен проблем, държавният глава заяви, че са идентифицирани системите структурни проблеми в съдебната система, а на предишните среща са дадени и рационални предложения. Той изрази готовност, след съгласие на участвалите в дискусията и при проявен интерес, да направи стенограмата публична.

По думите на държавния глава на новия главен прокурор и новия шеф на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. Иван Гешев трябва да убеди обществото, че не брани управляващите и определени олигарси, а Цацаров трябва да превърне Антикорупционната комисия от пасивен, чакащ декларации в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Президентът призова да се отчита факта, че това са изключително трудни задачи в страна, в която корупцията е държавна политика.

„Тази битка трябва да се води с доверие и подкрепа в обществото„, посочи Радев и предупреди, че ако Гешев и Цацаров не влязат в епицентъра на тази борба, ще загубят обществената подкрепа, а обществото ни става все по-чувствително по темата и излиза, по думите на държавния глава от апатията.

Румен Радев подчерта, че желае да чуе мнения за нуждата от конституционни промени. „Бих отишъл и по-далеч: Има ли място за промени в нашата Конституция, които да гарантират реално разделение на властите, които да сложат бариера пред колективната безотговорност, ерозията на държавността, пред възможностите за авторитаризъм, пред паралелната власт, която работи зад фасадата на официалните институции.“

Промяната, според държавния глава, е належаща. Румен Радев обясни, че тази промяна може да стане по два начина: единият чрез диалог и чуваемост, нормално и цивилизовано, така както той организира консултациите. Може да стане и по друг начин, заяви Радев: „под натиска на улицата, извън рамките на закона. Тогава обаче последствията са непредсказуеми.“

Президентът завърши с това, че най-важният дебат ще се проведе в Народното събрание и негова ще е последната дума, и той, опирайки се точно на Конституцията, ще предложи промени./Източник news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *