Прогнозите на Стив Ханке започват да се сбъдват! Ето какво следва!

България отблизо

Ще скочат ли цените и ще загубят ли българите част от спестяванията си, ако България приеме еврото? Какво се крие зад предупрежденията на проф. Стив Ханке?

На тези и много други въпроси даде отговор икономистът Красен Станчев, който е категоричен, че е по-добре да не бързаме с еврото.

Ето какво още каза икономистът Красен Станчев в интервю за „Дойче Веле“:

– Защо са всичките тези вълнения около първите официални стъпки на българското правителство за въвеждането на еврото в България?

– Основната причина за тези вълнения е, че обществото не беше подготвено. До преди година и половина се говореше, че България трябва да изчака и сега изведнъж, в последния момент – в 12 без 5 да го кажем – се пуска един пакетен закон, в който покрай промените в Закона за валутните сделки се правят и промени в Закона за БНБ, в частта за разменния курс на лева към марката.

– Неправилно ли е това бързане сега, според Вас?

– Според мен – да. Ако аз бях министър на финансите или управител на Централната банка, не бих бързал – поради много причини. Но основното е, че се натрупват политически рискове, левът в момeнта изглежда стабилен и е по-добре да се изчака. От друга страна България няма избор, защото валутата не бива да остава извън основните икономически обвързаности на страната.

– Казвате – да се изчака. Но колко дълго трябва да продължи това изчакване? – Според мен не само трябва да се изчака, но и да се изисква от ЕС да има по-рационална и по-социална политика, което ще доведе и до по-рационална политика на Европейската централна банка. Такива изисквания, обаче, в момента почти никой не поставя.

– А според вас България в позиция ли е да поставя подобни искания – за по-голяма рационалност в политиката на ЕЦБ?

– Мисля, че да. Всяка страна е в такава позиция. Сега има много неясноти в политиката на ЕС и ЕЦБ. Ако еврото се управлява на принципа на Валутния борд, тогава няма никакви проблеми.

– Очевидно хората се страхуват да не се вдигнат цените, да не поскъпне животът, да не им изяде инфлацията спестяванията. Има ли основание за такива притеснения?

– Ако левът бъде обезценен по административен път, т.е. курсът бъде променен надолу, тогава това ще се случи. Ако обаче България влезе в еврозоната със сегашния разменен курс, даже е вероятно цените донякъде да паднат – поради простата причина, че ще отпаднат редица административни разходи. Например разходите по размяната, защото независимо че е фиксиран курсът, такива разходи има. Вероятно по-голямата конкуренция ще доведе до по-високо качество на стоките и по-ниски цени и т.н.

– А странични ефекти могат ли да се очакват? Например: сега влоговете в банка са гарантирани със закон до 100 000 евро – по фиксирания курс в лева. Може ли след преминаването към еврото този предпазен механизъм по някакъв начин да бъде обезсилен и вложителите все пак да загубят част от спестяванията си?

– Не, такова нещо не може да се очаква. За да отпадне този предпазен механизъм трябва да се промени европейската директива. Влоговете могат да се обезценят когато се обезцени валутата. Но механизмът за гарантиране си се запазва, и доколкото той е фиксиран в евро, сегашният обем на защита се запазва.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че този икономист, не можа да каже какви ще са ползите от евентуалното въвеждане на еврото в страната. Не за друго, а понеже такива „ползи“ липсват. Ние сме свидетели как Западът отново се мъчи да ни натика, този път в еврозоната, както навремето ни натика в ЕС. Без значение колко още шокове ще се стоварят върху главите на обеднелите и оголеле български граждани.

Западът не се интересува от цената, която ще плащаме ние. колкото и висока да е тя. Видяхме дори, че Вашингтон и Брюксел нагло ни обвиниха, че не сме могли да се справим с прехода към капитализъм. Въпреки че плановете за този преход и конкретните стъпки, които трябваше да направим като тоталната приватизация например, бяха изцяло продиктувани от Запада.

Тоест, Западът ни обвини за собствения си провал по време на така наречения „преход“. Питаме, какво ще му попречи да ни обвини отново след приемането на еврото, когато страната рухне, като Гърция, в ужасите на нова страшна икономическа криза?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *