Производители свалят цени на храни, но само, ако са за износ. На родния пазар плащаме повече

България отблизо

Производителите на храни свалят цените на стоките си за износ, но не и на храните за пазара в страната, показват данни на НСИ.

През септември цените на производителите на храни за износ са с 8% по-ниски спрямо същия месец на миналата година. А цените на производителите на храни за родния пазар са с 2,3% по-високи спрямо миналата година. Това показва, че конкуренцията в чужбина води до понижение на цените, но не и в България.

Само в рамките на месец септември производителите на храни са понижили цените на стоките си за пазара в страната само с 0,2%, докато за стоките за износ са свалили цените значително повече – с 1,6%. Явно в редица други страни заради поевтиняването на основните суровини има натиск за сваляне на цените, но в България това не се случва.

Подобна е ситуацията и в редица други браншове. Например цените на производителите  на мебели за пазара в страната са с 9,5% по-високи спрямо септември миналата година, а за същия период мебелите за износ са поскъпнали само с 1,7%. Дрехите за износ са поскъпнали със 7,1% за година, а дрехите за пазара в страната – с 8,7%.

Разликата в движението на цените на пазара в страната и чужбина при производството на кожени изделия е огромна. При обработката на кожи, производството на обувки и други кожени изделия за пазара в страната цените за година са нараснали с над 35 на сто. В същото време цените на кожените изделия за износ, не само че не са поскъпнали, а дори са поевтинели с 3,3%.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *