петък, май 03, 2024
Начало > България отблизо > Прокуратурата: Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев за ОПГ в Агенция „Митници“

Прокуратурата: Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев за ОПГ в Агенция „Митници“

България отблизо

„Ролята на бившия главен секретар в организираната престъпна група и има ли въобще такава предстои да се разясни. В момента той е с повдигнати обвинения именно за това. В прокуратурата има яснота какво точно е правил Коцев, но информацията не може да се разкрие пред медиите. До момента са разпитани около 50 човека, но предстоят още разпити. Сред разпитаните е и Николина Ангелкова, която също се появи на някои от снимките с Коцев. На една от тях те са заедно в кола, а той показва скъп подарен часовник. Тя обаче не се разпознала на снимките, затова ще има лицево-идентификационна експертиза. Предстоят и разпити на бившия МВР-министър Бойко Рашков и на бившия финансов министър Асен Василев. 

 

Това разказа градският прокурор на София Илиана Кирилова в интервю пред БТВ.

Тя разкри, че Петър Петров-Еврото е имал намерение да я залее с киселина. „Не се чувствам заплашена“, увери тя, но не каза повече по случая и увери още веднъж, че не се страхува и не се чувства заплашена.

„Петров (Петър Петров – Еврото – б.р.) го познавам от 1995-1996 г. Той беше прокурор тогава. Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един момент от личния си живот, в който се срещнах с него след дълго прекъсване. Г-н Петров няма как да ми влияе на мен. Това, което знам, е, че е имал намерение да ме залива с киселина“, каза още  градският прокурор на София Илиана Кирилова.

На въпрос как е разбрала за това тя обясни, че е излязъл наяве разпит на бившата съпруга на Петров – Любена Павлова.

Кирилова обясни, че не се чувствала заплашена, както и че намеренията за киселината „донякъде“ били новина за нея. Тя не поискала да се запознава с материалите по делата, а ги оставила на заместниците си.

„Самото изтичане нарушава следствената тайна. В момента не сме се самосезирали за това, лично аз смятам, че много трудно ще се разбере как е изтекла тази информация“, обясни Кирилова пред БТВ за изтеклите снимки на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. 

 

„Това е въпрос, който от доста време стои на дневен ред и не може да бъде отговорено еднозначно. Материалите по делото минават през много хора и второ, когато едно дело постъпи в съда, адвокатите имат право да се запознаят с материалите по делото. Твърде неприятно е, особено за прокуратурата, тъй като се превръща в една тенденция, която отстрани погледнато правилно се смята, че целта е по някакъв начин тези хора да бъдат омаскарени. Прокуратурата няма задача да омаскарява когото и да е било“, каза още тя.

Според нея „ако се докаже, че лицата, които са на снимките, са именно тези, наблюдаващите прокурори би трябвало да проверят кога са направени те, по какъв повод и хората имат ли връзка помежду си“.

 

Тя е категорична, че ролята на бившия главен секретар на МВР в тази организирана престъпна група предстои да се изясни, ако наистина има такава връзка.

 

Повдигнато му обвинение е за участие в организирана престъпна група. Разпитани са 50 човека, но по това дело предстоят още разпити, които трябва да дадат по-голяма конкретика по евентуалната роля на бившия главен секретар на МВР“, каза още тя.

 

Прокурор Кирилова поясни, че познава Живко Коцев от 1994 г. Според нея не може да се отрече, че той има една добра кариера. „От разпита, който изтече, се разбира, че той го е правил от лоялност към свои бивши началници и настоящи приятели – това е, което аз видях. На този етап има яснота, но няма как да я споделя, защото не бива г-н Коцев да научава за това от медиите, а ще го научи през адвокатите си“, каза Кирилова. Тя уточни, че има факти за търговия с влияние, но не каза нищо повече. Кирилова посочи, че е притеснително как се назначават кадри в МВР, върху които се е оказвало натиск.

 

Живко Коцев бе заснет в опасна близост с обвинените в организирана престъпна група и контрабанда  баща и син Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Според държавното обвинение, именно от Димитрови Коцев е получавал ултра скъпи подаръци, сред които и часовник за над 50 000 лв.

 

Разпитана е и бившият министър на туризма Николина Ангелкова. Познава бегло Живко Коцев, но не познава обвинените в контрабанда – Стефан и Марин Димитрови. Не се е разпознала на снимката с бившия главен секретар на МВР. Разпитан по случая е и вътрешният министър Калин Стоянов, каза още градският прокурор на София.

 

Предстои да бъде издадена европейска заповед за арест, която да бъде одобрена от съда за Никола Николов-Паскал. Той не е бил на територията на страна, а това, което се говори е, че се намира в близка до нас държава – Гърция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *