Прокуратурата с извънреден брифинг! Подкрепяме позицията на САЩ, ама ние отдавна разследваме тези хора. Те са невинни до доказване на противното!

България отблизо

Във връзка с доклада на САЩ ВКП се самосезира и образува 6 преписки спрямо всяко едно от лицата, за които се споменава. Това заяви говорителят на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева на извънреден брифинг.

„Напълно подкрепяме позицията на САЩ за борба с корупцията, затова е необходим диалог между прокуратурата, МВР и изпълнителната власт. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт. „, каза още тя.

Спрямо Божков ще бъде направен анализ дали съвпада с тази проведена от прокуратурата и ще бъде изпратена. Спрямо Манолев и Харарампиев вече има повдигнати обвинения и се водят дела“, заяви Сийка Милева.

За лицата Манолев, Харалампиев и Томов ОП Благоевград и СП са внесли дела в съда. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, е за корупционна дейност.

Голяма част от посочените обстоятелства в доклада на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата и събраните доказателства. Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, тъй като се съобразява с презумпцията за невинност“, уточни Милева.

„По отношение на Пеевски през годините са извършвани редица проверки, предстои да бъдат анализирани. Както по отношение на изброените лица и на Желязков ще бъде извършена проверка и анализ. В случай, че се констатират данни на извършени престъпления ще бъдат извършени всички действия, които са в компетентността на прокуратурата“, каза още Милева.

„Ще поискаме разширяване и конкретизиране на представената информация от САЩ“, каза още тя.

Милева коментира и скандала с незаконното подслушване на политици.

„В последните дни имаше поредицата от коментари от политически фигури за т.н. незаконно подслушване – образувано е наказателно производство. Разпитани са 11 свидетеля, изискан е доклад от министерството на вътрешни работи, национална сигурност. От получените отговори е установено, че не е извършвано подслушване на ангажираните лица. По делото е сезирано националното бюро за контрол на СРС, от което е поискана информация има ли нарушение на законодателството и били ли са обект на подслушване споменатите лица“, уточни тя.

„Разгласяването на класифицирана информация е тежко престъпление. Всяко лице, разполагащо с данни за извършено престъпление, е задължено да уведоми компетентните държавни органи“, посочи тя.

Главният прокурор той може да поиска СРС само за предотвратяване на определен кръг престъпления, каквото е например тероризмът.

За Пеевски обаче нямаше ни дума, ни вопъл, ни стон.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *