ПРОТЕСТЕН вот в Украйна! Комикът Зеленски СМАЗА олигарха Порошенко!

Свят

Победата на Владимир Зеленски на президентските избори в Украйна е зашеметяваща. Петър Порошенко вече призна поражението, а самият Зеленски ликува, защото според предварителните оценки за него са гласували над  73% от украинските избиратели.

Официално публикуване на резултатите от екзитпола бе забранено. Но, социалните мрежи съобщават за изтичания от централите на двамата кандидати. От лагера на „Зеленски“ съобщиха, че към 15:00 часа киевско време, техният кандидат е постигнал почти 75 процента.
Според националния екзитпол Владимир Зеленски набира колосалните 73.2, а  Петър Порошенко – едва 25.3%.
Гласуването бе проведено без никакви инциденти. И Зеленски, и Порошенко се появиха на определените им за гласуване избирателни участъци в Киев, с охрана. Все още действащият президентq преди това посетил църковна служба в Киев, но не даде вид да си е спомнил за убитите по негова заповед в Донбас украински граждани, понеже уж били сепаратисти.
Точно обратното. Преди гласуването Порошенко посъветва журналистите „да се ръководят от разума“. И ги заплаши, че „…няма нищо смешно и ако сега е малко смешно, то после щяло стане страшно“.
Преди да гласува и верен на своята професия, Зеленски показа попълнената от него бюлетина – срещу своето име той бе сложил плюсче, а това се счита за нарушение на избирателното законодателство. Но никой не реагира, защото в този момент започна провокация. Бременна жена от сдружението „Фемен“ скандира: „Спрете да изнасилвате страната!“ После тя се съблече гола до кръста, така че да се види котката, нарисувана на корема й. Журналистите смятат, че това е намек за думите на Порошенко към Зеленски, че е бил доведен на президентските избори като котка в чувал. Активистката обаче заяви, че самата тя не е гласувала за нито един от двамата кандидати.
Порошенко призна поражението и се усамоти в своя офис. „След месец ще трябва да напусна поста. Но искам да кажа: ще напусна президентството. но няма да напусна политиката, заяви той.“ Сладкарят нямало да се откаже още от намерението си да продължи украинизацията, която причинява гняв в държавата и извън нея. „Нашият екип ще защитава украинския език. И ако Върховната Рада одобри закона за езика следващата седмица, аз ще бъда щастлив и горд, че като президент ще мога да го подпиша. Определено ще го подпиша“, обеща той, давайки ясно да се разбере, че ще остави на Зеленски колкото може по-неприятно неприятно наследство.
Зеленски беше подкрепен най-вече в южните и източните райони, където традиционно не приемат агресивна украинизация. Новият президент ще трябва да работи в много трудни условия, когато Порошенко, който награби почти всички богатства на Украйна, ще се мъчи да спре и ликвидира всички негови нови инициативи. Като на първо място ще бъдат украинизацията и войната в Донбас.
Порошенко добави, че няма да отстъпи контрола над Върховната Рада, Нещо повече. Той твърдо заяви намерението си да не напуска политическата арена: „Днес не можахме да спечелим битката, но това не означава, че сме загубили войната. Имаме много битки напред. Решението ми да остана в политиката е категорично.“
Зеленски беше кратък и по-малко конкретен: „Направихме го заедно! Благодарение на целия екип, експерти, адвокати, наблюдатели, кол център. Благодарение на служителите на реда и на СБУ. Благодарение на украинците, където и да сте. Няма да ви разочаровам ”, обеща победителят.
И неочаквано добави: „Докато не съм още официално президент, мога да кажа като гражданин на всички страни от постсъветското пространство: „Вижте и знайте, всичко е възможно.”
Трудностите, с които ще се сблъска новият президент на Украйна, в интервю за РИА Новости, изброи авторът на Център Карнеги Константин Скоркин.
„Досега на Запад отношението към Зеленски е много предпазливо. В ЕС и САЩ не разбират какво представлява той. Затова парламентът и външните сили могат много да ограничат дейностите на Зеленски“, продължава Скоркин. „Но той има възможност да разпусне Радата и да свика предсрочни избори. Ще предприеме ли тази стъпка? Това не е ясно. Но тази коалиция, която сега е в парламента, вече се е разпаднала.“
Директор на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински предполага, че ако новият президент, както е обещал, „наистина ще се съсредоточи върху мненията на гражданите, тогава има перспектива за установяване на по-добри руско-украински отношения“. „В края на краищата, мнозинството в Украйна иска това. Ако пита хората, това ще бъде така“, каза политологът.
Политологът добави още, че гражданите са гласували за Зеленски „, защото виждат в него единствената надежда за промяна в статута на майданния  ред, по-точно хаос, установен преди пет години, когато Порошенко стана президент.“/РИА Новости/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *