Протестиращи пробиха кордона и започнаха да блъскат вратата на Народното събрание! Доц. Мангъров е начело!

България отблизо

Опасенията, че напрежението на днешния протест, ще ескалират се сбъднаха. Протестиращи се опитаха преди минути да разбият полицейския кордон пред НС и да нахлуят в сградата на парламента.

„Моля всички мъже да се включат и да отидат на първа линия, а жените и децата да минат отзад. Мъжете да се разпръснат“, чу се подстрекаващ глас на един от ораторите на протеста.

Малко след 13 ч. говорителите на протеста срещу зеления сертификат отвън призоваха демонстрантите да влязат „тихо и спокойно“ в парламента и да попитат депутатите дали ще премахнат мерките.

След този призив започна опит за щурм. Протестиращи успяха да преодолеят полицейския кордон и да стигнат до централния вход.

Полицията е подредена в две плътни редици се опитва да спре щурма без да влиза в конфликт. Униформените не са въоръжени, нямат и щитове.

Минути след като НСО барикадира входа с маси, полицията отвън успя да овладее ситуацията и да отблъсне протестиращите от стълбите.

Униформените удържаха тълпата, но при сблъсъка бяха ранени няколко жени.

Започна и замеряне на полицаите с предмети.

Малко след това протестиращите разбиха кордона и стигнаха до вратите на парламента. Много от тях започнаха да тропат и да искат да влязат вътре.

Начело на протестиращите обаче бе забелязан и доц. Атанас Мангъров.

„Мангъров води бунта на хилядолетието?“, това написаха във фейсбук протестиращи и наблюдатели.

„Утре ще изнасят депутатите напред с краката, обещаха организаторите, защото те били горди българи, които се борят срещу управляващия здравен фашизъм…

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *