Протестите във Франция ескалират: Властите изпратиха бронирани коли, няма транспорт, стотици арестувани /снимки/

Свят
Най-черната нощ отбелязаха във Франция. Протестите рязко ескалираха. Кметът на Марсилия настоя правителството да изпрати допълнителни военни подкрепления.

Франция изпрати бронирани превозни средства по улиците снощи, тъй като властите не успяха да овладеят демонстрациите, които продължават по особено насилствен начин вече четвърто денонощие. Масовите протести бяха предизвикани от убийството на тийнейджър от полицията.

 

Бронирани превозни средства бяха разположени на площади в региони и градове, включително във втория по големина град Марсилия, в община Войпи, на по-малко от 20 мили от границата с Люксембург и в община Нантер в северозападните покрайнини на Париж.

 

В Тулуза полицията арестува 19 души заради насилие, довело до палеж на жилищна сграда.

.

Кметът на Марсилия Беноа Паян призова правителството да изпрати допълнителни военни подкрепления. „Сцените на мародерство и насилие са недопустими и неприемливи“, каза той.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви, че са арестувани 270 души, като повече от 80 от тях – в Марсилия.

.

В петък 19-годишен мъж почина, след като падна от покрива на супермаркет около 5 ч. местно време в северозападна Франция по време на протестите, съобщи вестник France Bleu Normandie.

Франция стана арена на вълна от насилствени протести, откакто на 27 юни полицай застреля 17-годишния Нахел М. в парижкото предградие Нантер.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *