Протестите ескалират: Земеделците вече са пред входа на София, а миньори и енергетици също тръгват срещу правителството

България отблизо

Протестиращите земеделски производители, които вчера блокираха с тежка селскостопанска техника десетки пътни участъци в страната, се събират в 10 ч. при село Долни Богров в столичния район „Кремиковци“. На място ще са представители на всички 26 браншови сдружения от инициативния комитет на протестите.

Това става ясно от съобщение на Българския фермерски съюз.

При Долни Богров земеделците ще чакат разрешение за влизане в София и предвиждат протестът им да продължи пред Министерски съвет. В него участват зърнопроизводители, животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци и др.

БНР информира, че се предвижда и влизане на селскостопанските производители с тежка техника в центъра на София, но то се отлага за ранния следобед, тъй като днес в столицата е планиран и протест на миньори и енергетици. По този начин земеделците дават срок до около 15:00 часа за удовлетворяване на исканията им.

Тази сутрин представители на инициативния комитет ще бъдат в Столична община за уточняване на маршрутите на земеделската техника, ако тя бъде допусната в София.

Според националното радио, освен събиращите се при Долни Богров, земеделци са заели позиция на друг вход на София още от снощи.

След проведена среща с инициативния комитет на протестиращите зърнопроизводители в Министерството на вътрешните работи (МВР) е постигнато съгласие за свободно изразяване на гражданска позиция, но без нарушаване на обществения ред и затрудняване на свободното придвижване на гражданите. Това се посочва в съобщение на вътрешното министерство.

В днешния ден земеделската техника ще бъде разположена под контрола на МВР на обособено за целта място в района на Долни Богров.

Протестни действия на зърнопроизводители в центъра на София днес не се очакват, казват от министерството.

Припомняме, че недоволството на бранша бе породено главно от решението на Народното събрание и правителството да се вдигне забраната за внос на зърно от Украйна. Опитите за диалог между земеделците и властта не дадоха резултат. Премиерът Николай Денков нарече зърнопроизводителите терористи, а протестите – опит за шантаж.

Затова протестите ескалират, а сега се включиха и миньори, и енергетици. Очаква се включване и на други браншове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *