Професор категорично: АЕЦ „Белене“ може да взема гориво само от…

България отблизо

Политическият език и политическите рекламни послания никога не могат да се преборят с реалността. Защото тя е упорито нещо, което не може да се вмести в прокрустовото ложе на политиците.

Ето само един пример. Премиерът, а и други люде, след срещата с американския президент Доналд Тръмп, започнаха да говорят за това, как американски компании ще доставят ядрено гориво за атомната електроцентрала в Белене. Вижте, това не е като да си купите дърва от един или друг склад, дали ще са букови, дъбови или къде ще са отсечени. Това е нещо съвсем друго, от друг смислов и химичен порядък.

Това заяви проф. Александър Маринов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“, „Това е България“.

Всеки що годе интелигентен човек разбира, че това не са дърва, а ядрено гориво. И това гориво, в общи линии, за да няма сериозни проблеми с новата ни ядрена електроцентрала, може да бъде закупувано само и единствено от производителя на реактора. А този производител е Русия, не Америка. Така че има много примери, които сочат, че едно се говори на такива срещи на високо равнище, а други са реалностите на политиката.

Аз дори не знам какви бяха очакванията от тази визита на премиера във Вашингтон. Четох най-различни реакции, предупреждения, коментари, оценки и т.н. Според мен тази визита едва ли ще има особено силно въздействие върху реалните процеси в България. Много неща се казаха, имаше потупвания по рамото, имаше хубави думи. Оттук нататък обаче трябва да помним, че политиката и управлението на държавата се случват в съответствие с определени реалности.

В края на краищата, за да получиш нещо, трябва да умееш да поискаш. А, освен това, не просто да поискаш, а да имаш аргумент в подкрепа на твоето искане. Аз не виждам България какви аргументи има. Приказките колко сме големи приятели, верни съюзници и привърженици на едни и същи ценности – това според мен не е достатъчно. В случая българското правителство или влиятелните български политически кръгове залъгват българското общество, вероятно залъгват в някаква степен и себе си, от гледна точка на реалното значение и на реалното предназначение, което САЩ отдават на България.

Така че всички тези големи приказки, за да се случат в някаква степен, с оглед на интересите на България, подчертавам дебело, би трябвало да има много сериозна подготовка, и експертна, и политическа, във вид на конкретни решения, конкретни предложения. Аз досега не съм чул за такива. Има общи думи, пожелания фантазии и т.н. Обаче в края на краищата аз не мога да разбера, може би някой знае, но аз не знам, не мога да разбера, какво точно иска България от САЩ. На мен не ми стана ясно от това посещение на министър-председателя. Да дружим ли, да сме приятели, да сме в добри отношения?

Ясно е, че Борисов очакваше от тази среща подкрепа на неговия доста западнал образ и в страната, и извън страната. Имаше такива общи приказки. Даже казаха ни, че можем да служим за пример на Германия. Но, оттам нататък това няма да реши нито един от проблемите нито на българското общество, нито на българското правителство.

Защото основното нещо в работата на едно правителство е съобразяването с реалността, а не с красивите политически послания. А премиерът Борисов прекалено се увлича по политическото жонглиране, което е в противоречие с изискванията на българската реалност, допълни проф. Маринов в своето интервю за Радио „Фокус“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *