Професор от Сорбоната обясни защо сега по света има многобройни войни

Свят

„Краят на историята“, за който мечтаеха политолозите след края на Студената война, така и не настъпи – светът все още е разтърсван от войни», твърди професорът по икономика в университета в Сорбоната Клаудия Сеник в интервю за Le Monde. Според нея сегашната концентрация на конфликтите може да говори, от една страна, за характера на цялото световно общество. 

А от друга — «навсякъде западният свят е подложен на нападки за неговите ценности и за неговата хегемония». Тя обяснява това с факта, че Западът губи своята относителна, материална и символична сила пред лицето на новите развиващи се държави.

В момента има паралелни конфликти в Украйна, Кавказ, Сахелската зона и Близкия изток. От една страна, според Клаудия Сеник, тези конфликти подчертават структурната нестабилност на човешкото общество, докато за определени групи дори е обичайно да живеят само в динамиката на конфликта и да не ценят човешкия живот.

Но от друга страна, отбелязва тя, „навсякъде западният свят е атакуван за своите ценности и за своята хегемония“.

Тя обяснява това, твърдейки, че Западът губи своята относителна, материална и символична сила в лицето на новите развиващи се държави.

Източник: https://www.lemonde.fr/idees/article/2024/03/29/le-monde-occidental-est-attaque-pour-ses-valeurs-et-son-hegemonie-justement-parce-qu-il-perd-de-sa-force_6224940_3232.html

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *