Проф. Александрова: Силата на вируса намалява! Скоро ще е като настинка, но се пазете!

България отблизо

В бъдеще коронавирусът ще отслаби хватката и ще бъде по-безобиден от това, което е в момента.

Това заяви пред БНТ вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова. Тя посочи, че един от коронавирусите, който е върлувал през 1890-а, тогава е предизвиквал пандемия, докато днес причинява само настинка.

Откакто е разчетен за първи път генома на вируса в началото на януари, до момента има над 11 000 изолирани отделни вируса. „Тези знания помагат, както за опознаване на вируса, така и за намиране на онези мишени, които трябва да бъдат атакувани, както от ваксините, така и от лекарствата”, допълни тя.

Според нея ще има и други коронавируси, затова целта на науката е да се открият консервативните и типични структури на коронавируса. Така атакувайки ги, бихме могли да се защитим и при този, и при следващи подобни вируси. „Вървим уверено към лечение, но самото конструиране на ваксина е да се докаже, че тя е безопасна и ефективна. С това не бива да се прави компромис. Има технологично време, което отнема между 12 и 18 месеца”, каза още проф. Александрова.

Темата за имунитета срещу този вирус остава отворена, каза още вирусологът. Тя обясни, че имунният отговор има две страни – на клетките, котио могат да разпознаят инфектираните с коронавирус клетки и могат да ги убият, и на антителата, които стимулират това да се случи.

Тя заяви, че все още не е сигурно дали топлото и влажно време намалява вируса.“Във всички случаи слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор, както и доброто настроение“, каза вирусологът. Тя даде за пример как по време на испанската чума миналия век по-бързо са се възстановявали пациентите във военно полевите болници, цитирано от информационна агенция „Монитор“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *