Проф. Александър Маринов: За да махнем статуквото трябва коренно да променим политиката!

България отблизо

На много места в страната нагласите натежават в полза на промяна на статуквото. Но за да се стигне до това, е важно да се направи същностна промяна в политиката.

А проблемът е, че местната власт е смачкана и подчинена на централната.

Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“, политологът проф. Александър Маринов.

Той обясни, че на практика местното самоуправление е затворено за гражданите, което поражда недоверие към цялата политическа система. По негови думи не се дискутират хроничните проблеми на местната власт.

Силната местна власт не е удобна за централната, защото силната местна власт означава партньор, но и опонент, който няма да следва всички политически и икономически прищевки на върхушката в центъра. А защо хората, гражданите не си го искат, това също е важен въпрос, който за съжаление води до по-нерадостни изводи. Тъй като отвоюването на държавата в полза на гражданите, които са върховният суверен, започва именно от местната власт“, добави той.

Проф. Александър Маринов каза още, че трябва да се помисли за пренасяне на отговорност на микрорайони, в които хората да имат по-активно участие в управлението. Проф. Маринов допълни, че децентрализацията в големите общини в България, изразяваща се в райониране, представлява само администрация, защото районите не се самоуправляват.

Големите партии имат интерес кампанията да протича летаргично, смята проф. Александър Маринов. Той обясни, че в градове като София, Пловдив и Варна се появяват кандидати, които могат да оспорят статуквото, а това може да активизира гласоподавателите.

„Тези избори ще бъдат симптоматични. Те ще бъдат избор между статукво и промяна. Дали ще се надигне някаква вълна на желание за промяна, от гледна точка не само на решението кой да бъде подкрепен като кандидат за кмет или общински съветници, а въобще на каква вълна ще премине предизборната кампания. Как една част поне от гражданството, по-активната част от обществото, ще участва в тази кампания. С какви претенции, с каква степен на взискателност“, завърши политологът./Източник epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *