Проф. Витанов: Западът и Киев вече изоставиха Донбас! Ето какво следва!

Свят

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования.

 

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Сражението за Словянск – Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си почна. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук няма особено движение засега. Причината е че Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм.

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки – Карловка – Райгородок още не е превзета. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега. Очаква се линията да бъде пробита след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад тази линия има втора отбранителна линия – Новониколаевка – Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се атакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. След това руснаците трябва да придвижат логистиката си на запад, за да почнат атаката на Словянск и Краматорск от тази посока. Това ще отнеме време. Логистиката не е малка, а и Бахмут е проблем.

Без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следоватерлно, те ще хвърлят сили да превземат тежко укрепения Бахмут и ще го направят.

Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Донбас е гъст пояс от градчета и селца. Украинската армия още контролира един такъв пояс от градчета и селца западно от Словянск и Краматорск. Руснаците трябва да ги превземат едно по едно, а това е бавен процес.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Руската армия почти превзе Пески. Отбраната на Авдеевка е пробита – руските части са на границата на града. Юрдек пашите, дето говореха, че Русия я било страх да използва авиация да попогледнат какво става над Пески и Авдеевка.

Има вече оплаквания от украински войници, че руският артилерийски обстрел е смазващ, а вместо да ги подкрепа украинската артилерия се занимава с това да разпръсква забранени противопехотни мини в Донецк.

Юрдечета мои, това означава, че украинската армия е отписала Донбас. Пригответе се за храбри пропагандни изявления за героично отстъпление, за да се спре нашественика на следващия рубеж. Тук да отбележа следното. Гьобелс го правеше къде по добре. Аматьорщината в украинската пропаганда е гигантска.

А след Донбас логично следват Харков, Одеса и други градове, за които е рано да ви кажа.

Да видим, какво ще има като пропаганда след падането на Авдеевка.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск.

Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие. Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украина.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Тя е на системи тоест крепи се на западни оръжейни доставки. Западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните.

Писах ви, пиша пак – украинската контраофанзива ще бъде широко отразена тук. Защото ще се провежда при силно неблагоприятни условия.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя. Ако трябва да ви го кажа на

непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма.

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон.

Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западна оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Значи са недостатъчни. Западняците могат да смятат. При тях съм учил. Знаят, че трябва да оставят оръжие и за собствените си армии. Ще им трябва с възпираща цел.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАДЕСЕТ И ПЕТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива.

Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Винаги сам писал, пиша пак – не украинската армия ще съсипе Украйна. Украинската армия се бие свръхсили. Но за повече от отбранителни действия засега няма капацитет.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм – нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск.

Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ПЕТИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците.

Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ПЕТИ. Няма контраофанзива.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 25 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Знаят каква веселба ще настане на голите херсонски полета при масирано руско артилерийско превъзходство.

Чакам да видя юнака, който да рискува да хвърли украинските войничета срещу руската артилерия при Херсон. Прогнозирал съм ви и очакваният резултат – разширяване на гробищата.

Я да припомня две неща. Писах ви, че украинците ще имат големи загуби при Мариупол. Юрдеците ореваха Луната. Прогнозата се сбъдна. Писах ви, че украинците ще имат големи загуби при Северодонецк и Лисичанск.

Юрдеците пробваха да свалят Луната с рев. Сега ви пиша, че за украинците Херсон е като Сталинград. Нямат логистика, за да изтласкат руснаците оттам. Сталинград. Не се и съмнявам, че Луната ще бъде свалена от рева, който ще се надигне. Да се готви и Марс.

Въпросът е – защо не почват тия широко пропагандиране офанзиви? Отговорът е прост – защото няма логистика за такива. Остава пропагандата.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е – народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там.

Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша. Знаете, че думата, която употребявам е – аматьорщина. Натовските армии сериозно трябва да се поучат от тази аматьорщина.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден осми)

……Силите, притискащи врага не произтичат от откритото противоборство…

Така е: флуктуациите на откритото противоборство са опасни само в бифуркационните точки, през останалото време важно е задкулисното движение на бавните параметри. Или по друг начин – подводните течения са много по-опасни от надводните вълни. Постоянния, макар и слаб студен вятър може да нанесе много повече поражения от единичен, силен порив на вятъра.

Вчера бях в една голяма телевизия и си говорихме за пандемията. Накрая ме попитаха какво ще стане след изборите. Отговорих така

1. Важно е дали българският политически скачач ще успее да прескочи английската летва. Английската летва – когато Чърчил става министър-председател и идва войната с Хитлер, тай взима лидера на опозицията Атли за заместник министър-председател. Това е английската летва. Ако скачачът прескочи англйската летва, с голяма вероятнокт ще има стабилно правителство.

2. Ако скачачът не прескочи англйската летва, нещата зависят от елемента К. Който строи на морето пясъчна кула, кръстена 10%. Ако успее да я построи, голяма е вероятността, този, който току що си написа домашното със служебния кабинет, да трябва да пише домашно пак, колкото и да не му се иска.

3. Да не забравя ветровете. Знаете, че има западен вятър, който обикаля света и северен вятър. Единия ни носи мръсотия за дишане от запад, а другият – студ от север. Но това са подробности от пейзажа. Западния вятър духа в гърба на скачача за да му помогне да скочи английската летва, северния вятър духа насреща. Западния вятър мъчи да събори кулата на елемента К, северния вятър пречи на морските вълни да я съборят. Ще кажете – защо К. се нарича елемент.

В математиката имаме множества. Те се състоят от елементи. Терминът значи е технически. На който не му харесва, да нарича елемента К петият елемент. Този елемент е важен, защото от него зависи доста дали на пишещият домашно ще му се наложи да пише домашно пак.

И щом политиката зависи доста от активните елементи в системата (хората), да кажем нещо и за тях.

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден тридесет и девети)

…Нищо не подсигурява властта така, както подкрепата на хората. Нищо не я подкопава така ефективно, както неадекватния средноуправленски състав…..

Първото изречение ви показва, защо ви трябва ефективна, а не аматьорска пропаганда. Второто ви показва къде са корените на аматьорската пропаганда. И какво трябва да направиш, ако искаш ефективна власт. Ако се опреш на адекватен средноуправленски състав, подкрепата му ще ти крепи властта. Ако се опреш на калинки, ти ще трябва да ги крепиш и ще трябва сам да браниш властта си от вълците. Затова

Съвет на Витанов: Дръж процента на калинките на всяко ниво на властта под 20%. За да могат останалите 80% да компенсират глупостите им и да ти крепят управлението.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *