Проф. Витанов издаде неочаквана военна тайна: Това е идеалната цел, но има проблем…

България отблизо

„И тъй, българската политика си върви. Да припомним какво ви пишех по въпроса. Сценарият на Учителя Уешиба, точка две – на ви власт.

Някои от вас се сетиха, че става дума за Морихей Уешиба и неговата концепция да използваш движенията на противника срещу самия него. Това направи и Борисов. Използва факта че втората по големина в парламента коалиция е вързана от решение да прави правителство без ГЕРБ, накара ги да представят правителство и го отхвърли„, това мнение изрази математикът проф. Николай Витанов във връзка с усложнената политическа обстановка у нас.

„Дойде ваазарито, което предвиждах. Сега ГЕРБ са с измити ръце, а виновни са ПП/ДБ. Точки за ГЕРБ. Двубоят обаче още не е свършил.

Ваазари – добре. Въпросът е ще има ли ипон? Който направи правителство, прави ипон. Още преди изборите ви писах, че Бойко Борисов ще може да направи правителство, въпросът е дали ще иска.

Писах ви, че най-висока е вероятността за правителство експертно, което да изпълнява някаква програма. Програмата се поочерта. Стига да иска, Борисов може да направи такова.

ПП/ДБ не са за отписване. Макар, че получиха ваазари, още са на татамито. Ако мандатът дойде при тях може да пробват да направят правителство без ГЕРБ. Ходът обаче няма да е много добър.

Едно, ще трябва да пренареждат правителството, което представиха. Тогава моментално ще попаднат под критиката на ГЕРБ, че са можели да включат министри от ГЕРБ още при първия си вариант за правителство.

Ако пък успеят да направят правителство, върху тях ще се изсипи целият опозиционен огън за ситуацията в България, от който няма как да се защитят. Тъй, че ваазарито на Борисов ще има сериозни последствия.

Хайде стига за българската политика“, написа проф. Витанов.

Сега за войната. Чакаме си юруша. Както виждате, той си наближава, интензивността на схватките по фронта расте.

Виждате опита за удар с дронове на украинската страна. Вече ви писах, че резултатите от това ще са ограничени. Юрушът още не е почнал, руснаците продължават да нанасят превантивни удари. Докато чакаме, правим анализите съгласно Клаузевиц.

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 7)

Клаузевиц пише, че когато неприятелят действа в бедна страна и трудно си попълва запасите от боеприпаси, може да се атакуват не основните му сили, а неговата база, стига той да е достатъчно далеч от нея и атаката да води до значително отстъпление и стига главните му сили да могат да бъдат задържани от неголеми наши сили с помощта на естествени или изкуствени прегради, тъй че той да не може да направи завоевания, компенсиращи го за загубата на базата му.

Снабдяването на войската с продоволствие, пише Клаузевиц, е неминуемо условие за водене на войната и оказва голямо влияние върху операциите, защото влияе върху съсредоточаването на войските и е решаващ фактор при избора на полосата на настъпление на театъра на военните действия.

Това е сухата теория за днес, да видим как това се прилага към действащата война.

Руснаците не са тръгнали да изпитват глад за боеприпаси. Глад за боеприпаси има от украинска страна и този глад се засища до известна степен с доставки от чужбина. И идваме до удара на базата за снабдяване, което има интересно развитие при тази война.

Хайде сега – една малка тайна. Знаете ли къде е най-големия склад за боеприпаси в Европа извън Русия? Ще се изненадате – намира се в Молдавия, в контролираното от руснаците Приднестровие, на няколко километра от границата с Украйна.

Ето ви база, чиято охрана трудно може да бъде увеличена в настоящия момент. Има естествена преграда – морето и изкуствена преграда – Одеска област, която пречи на руснаците да увеличат количеството войски там.

Основните руски сили са далеч от базата и ето ви мишена за атака. Превземането на складовете ще реши проблема на Украйна с боеприпасите за месеци напред.

Ето ви неочаквана цел за юруша, но напълно резонна според Клаузевиц. Въпросът е, че атаката на тая база е проблематична, тъй като базата не е на украинска територия. Опита за атака автоматично ще означава, че на Украйна ще се залепи етикета „агресор“ и веселбата ще стане много голяма.

Освен това, съгласно Клаузевиц, украинската армия допуска грешка, тъй като няма концентрация на войски в едно направление. Армията е разпръсната на няколко места и резервите се смилат в месомелачките покрай Бахмут и Авдеевка и Мариинка.

Юрушът не тръгва и насъбраната натовска техника методично се унищожава полека при руските превантивни удари. Вече ви писах – този юруш трябва да започне веднага, защото вратата за него се затваря.

Украинската армия я напъват да даде решителното сражение и то при условия, неизгодни за нея според Клаузевиц. Някои украински генерали виждат това и се мъчат да протакат. Това още повече влошава нещата със шансовете за юруша, тъй като руснаците започнаха да нанасят масирани превантивни удари. Юрушът трябва да почва. Максимално скоро. Или руснаците ще го удавят в кръв, преди да е почнал.

Да спрем дотук. Поглеждаме към Крякан фон Юрдековиц за анализ за войната. Няма-а-а-а. Кряканчо не може. Кряканчо може да бълбука калта в локвата, като изпуска въздух от човката.

Концепцията на Кряканчо е – аз съм умен и красив, Витанов е грозен и глупав. Тъй, де, отдавна сме се разбрали – аз съм грозен и глупав. Мориарти. Нали така беше.

А сега Кряканчо, измисли барем някаква собствена концепция, че хората да не ти се смеят. И какво измисля Кряканчо фон Юрдековиц – Витанов бил юрдек, Витанов бил Кряканчо. Е-е-е-е, Кряканчо, това са моите концепции. Аз въведох в употреба понятието юрдек (социален), Кряканчо фон Юрдековиц е мой патент.

Нали си умен и красив, измисли си собствени концепции, бе, Кряканчо мамин. И като станеш сутрин, питай огледалцето, дали си умен и красив. Или по-добре не го питай, че цял ден ще плачкаш на дивана заради отговора, ще рупаш чипс и ядно ще пишеш постове срещу Витанов. Анализи, анализи за войната давай Кряканчо, всеки юрдек може да бълбука калта из локвата, не си оригинален.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 127)

караме нататък с политическия конфликт. Политическият конфликт беше стълкновение и противоборство на различни социално-политически сили, свързани с политически субекти със стремежи за реализация на политически интереси и цели, свързани с борбата за взимане на властта и нейното преразпределение.

И тъй, няколко дни ще потичаме па ъглите, за да видим какви видове политически конфликти има. И като тичаме по ъглите, полека ще класифицираме текущия политически конфликт у нас.

Бегом към ъгъл 10 . На него пише – класификация на конфликтите по характера на противоречията в тях. Биват антагонистични и неантагонистични. Конфликт с неантагонистични противоречия – иди-дойди – може бърза да се разреши при желание.

Ето ГЕРБ тръгват да правят правителство. Ключът за експертно правителство е в БСП.

Противоречията ГЕРБ-БСП не са антагонистични. Тъй, че съответният неантагонистичен конфликт може да се разреши и то бързо. Съвсем друга работа е конфликтът ГЕРБ – ПП.

Той е антагонистичен. Спомняте си – чегъртаници, арест на лидера на опозицията, обявен за незаконен от съда. Тоз конфликт трудно ще се разреши докато едната от двете антагонистични страни не изчезне от политическата сцена или докато не бъде деградирана до третостепенен актьор на тази сцена.

Ътъл 11 – Класификация в зависимост от отношението към социалната система – биват вътрешни и външни за социалната система. Вътрешните конфликти са между опоненти принадлежащи към една и съща социална система. Ако поне един от опонентите е от друга социална система, конфликтът става външен.

Боричканията между нашенските си партии са си вътрешни конфликти, докато няма намесени външни сили. Да, ама такава намеса почти винаги има, тъй, че тез конфликти не са вътрешни, ами са външни. И като така по трудно се разрешават. Имаме

Закон на Витанов: Първата стъпка към разрешаването на български политически конфликт е да понижиш ранга му от външен на вътрешен.

Пък кой разбрал, разбрал.

И накрая, тичаме към последния ъгъл 12. Там пише – класификация на конфликтите по сфера на проявление. Биват икономически, политически, духовни, етнически, международни и тъй нататък.

Ние, от 3 години сме си спретнали едно конфликтче и то става все по всеобхватно, като захапва нови и нови сфери. И конфликтчето пълни с боклуци българското социално пространство.

Авгиеви обори. И чакаме поредния Херкулес, дето ще чисти оборите. И ни се перят Херкулеси. Ами, ами, чеше се по грозната глава Витанов.

И Херкулес не е успял да очисти авгиевите обори със сила. Амчи, с кво ги е очистил? Със знания. По какво, бе Витанов? По механика на флуидите. Идете и прочетете как точно го е направил.

Хайде стига за днес.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 85)

…Демонът на свръхнаселеността на Малтус върви ръка за ръка с демона на неконтролируемостта на фон Нойман…

И какво правят тези два демона, дето са се хванали за ръчички. Единия води до свръхнаселение. Другият използва свръхнаселението за да разбива съответната социална система. Няма достатъчно ресурси за всички и започва масов глад. А гладът превръща човека в животно. Може и бавно да стане, но е сигурно.

Социалните норми са стъпкани, започва да действа законът на джунглата. Появяват се обществени трусове, започват да се разграбват обществените блага. Почва и гражданска война. Едни се бият, други бягат. Като свърши войната, обществото е в руини и трябва да се гради пак. Другите, избягалите гледат да идат там, където има ресурси.

Забравя се обаче, че идват от страни, където действа законът на джунглата. И ако приемащите страни надценят възможностите си, започват вътре в тях да се оформят демографски бомби, подхранвани от собствените им ресурси.

Няма да гръмне, няма да гръмне, плетат ръце по телевизиите политици, които нищо не разбират. Докато един хубав ден – бу-у-у-ум. И тогава, да ме извините, се почва – „Кой ми с… в гащите?“. Ами никой. Ти беше, господин некадърен политик. Ти и прилайващите ти „експерти“.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 287. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Че и десетият почнал.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 391. 1 година и 26 дни. Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност прехвърли 1 година.

Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – каква е динамиката на конфликта? Конфликтът не е точков във времето. Той заема някакъв отрязък от време, в който се разполагат етапите му. Тук ще разгледаме четири-етапната схема на конфликта. При нея имаме пред конфликтен етап (латентен конфликт), етап на открит конфликт, етан па завършване на конфликта и след конфликтен етап (където отношенията може и да се нормализират).

Днес ще обсъдим

Етап 2 – откритият конфликт. Какво става тук? Почва се с първото стълкновение на страните в конфликта, което често се нарича инцидент. След инцидента почват още действия. Това има и психологическа страна – емоциите се повишават, действията на противните страни не се разбират.

Участниците в конфликта стават по агресивни. На това му се казва ескалация на конфликта. Ескалацията води до кулминация – действията на противоборстващите страни стават максимално интензивни. Сега за домашно. Имаме си нашенски конфликт, дето трае вече три години.

1. Кое беше инцидента в тоя конфликт.

2. Как се повишаваше емоционалния градус

3. Кои действия доведоха до ескалация

4. Минахме ли кулминацията

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *