Проф. Витанов: Карантината може да се върне с цялата й строгост! На път сме да изтървем шарана, докато лъжем държавата с аналгинчета

България отблизо

Когато смятаме нещо, трябва да кажем при какви условия го смятаме. Защото в момента взимаме аналгинче и минаваме през камерите, което е всичко друго, но не и спазване на мерките. По този начин само ставаме съучастници в разпространението на вируса.

Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов. По думите му заради подобни практики още утре можем да очакваме увеличение на новозаразените с коронавирус.

Утре ще бъдат повече – да кажем около 69 души, защото ми харесва като число, прогнозира проф. Витанов. Развитието на тази пандемия е поредица от сценарии. В момента се върнахме на варианта за новозаразени между 20 и 40.

Ако изтървем шарана, който в момента държим, като нищо могат да бъдат наложени нови противоепидемични мерки. Следващото стъпало е между 50 и 80 новозаразени, допълни още математикът. „Всяка система има съпротивителни сили посредством здравните си инспекции. Въпросът е ще удържи ли хомеостазата на това отпускане на мерките. Аз знам какъв е отговорът, но ще го кажа на Щаба“, каза проф. Витанов. „Проф. Кантарджиев и доц. Кунчев много добре си гледат работата под ръководството на ген. Мутафчийски. Но колкото и добре да е подготвена системата, ако продължат да се появяват такива клъстери, тя просто в един момент ще изгърми“, заяви в заключение той.

Тези думи бяха казани вчера, а статистиката днес е:

Нови 83 случая на коронавирус са установени в България. Това е с близо пет пъти повече от вчера, когато заболелите бяха 16. През изминалото денонощие има четирима починали от COVID-19, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 164. Излекуваните за последното денонощие са 39. Заболелите у нас са 2810, активните случаи са 1059. Излекуваните общо са 1587 души. Хоспитализирани са 152 човека, 15 са в интензивно отделение.

В момента от щаба мълчат.  Витанов не уцели числото 69, което си беше харесал, обаче резултатите задминаха очакванията му. Или тези, които снощи му бяха прошепнали.

Вчера д-р Станимир Хасърджиев, шеф на пациентските организации,  заплаши с нова карантита.

Вечерта проф. Витанов изчисли, че отново трябва да бъдем прибрани за неопределено време.

Цяла Европа в момента се отваря, дори и Италия, ние сме на път да се затворим.

Или всичко това е просто да ни държат в страх и нищо повече.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *