Проф. Витанов: Нашите политици не искат да проумеят, че Украйна губи войната, затова искат да и помагат до победа

България отблизо
Кратка информация за политиката и войната за 27 май 2024 г.
По света събитията си се развиват в съгласие с това, което ви пиша тук. Американски милиардери подкрепят чичо Дончо. Нищо чудно – човек от тяхната черга е.
Войната в Газа навлиза в ден 233. В последните няколко дни температурата на конфликта се вдигна. Все още недостатъчно, за да започне масирана операция на израелската армия в Рафа.
У нас. Предизборната веселба си върви. Леят се приказки. И обещания. Излизат записи. Циркът си върви пълна пара. 24 май мина. Пак. И пак нищо. Речите прибрани – за догодина.
Българската просвета и наука бе помилвана по главицата. Следва още една година наритване. С речи няма да стане. И с кухи изпълнения – хептен няма да стане. Но да оставим 24-ти май, да видим поредния запис. Запис номер 5. Главният секретар на МВР бил важен, министърът – не. На батя професионалистчетата! Министърът излезе Ал Капоне, а главният секретар – близък с пудел – пачконосец. И сега единиият си министерства, а другият го няма. Тотална аматьорщина – казва Витанов. Ето ви го, черно на бяло, слушайте.
Те, така си живеем ние.
Караме нататък
Това, което мен ме интересува, е какво от учебниците се реализира у нас и какво не (за да си правя математическите теории). И тъй, подхванали сме коментара на наръчника по цветни революции на Джийн Шарп “ От диктатура към демокрация”. Цел – да видим какво от този наръчник бе реализирано у нас и какво изгърмя, че бате ви Бойко да се гласи да се връща на бял кон.
Джийн Шарп, наръчник по цветни революции (ден 9)
Принципът е прост. Диктаторите се нуждаят от помощта на хората, които те управляват, без това те не с в състояние да обезпечат и съхранят източниците на политическата власт. Тези източници са
-авторитет – увереността на хората че властта е легитимна и че техен морален дълг е да и се подчиняват.
-човешки ресурси – броят и значение на групите, които се подчиняват, сътрудничат или оказват помощ на управляващите.
-умения и знания, необходими на режима за изпълнение на конкретни действия и предоставяни от сътрудничещи с режима хора и групи от хора.
-нематериални фактори – психологически и идеологически фактори, заставящи хората да се подчиняват и да оказват помощ на управляващите
материални ресурси – степен на контрол или достъп на управляващите до имущество, природни и финансови ресурси, до икономическата система и до системите за транспорт и комуникаци
-санкции – необходимите за съществуването на режима и провеждането на неговата политика наказания, които могат да се приложат против непослушните или отказващите да сътрудничат за да се заставят да се подчинят или да сътрудничат.
Тъ-ъ-ъ-й. Да видим какво беше налично при нас. Авторитетът на властта – не ще да е бил голям след 12 годишно управление, защото с няколко шкембеплющения беше доста подринат. Но каква е тая диктатура, която се огъва пред шкембеплющящи? Правилно – не можеше това управление да се класифицира като диктатура. Следователно цветната революцийка беше фалшива и имаше други цели.
Човешки ресурси. Такива управлението на бате ви Бойко имаше, но не ги използва ефективно. По време на шкембеплющящите времена изобщо не ги използва ефективно. Грешка, която позволи на шкембеплющариата да се вихри.
Умения и знания, необходими за изпълнения на конкретни действия. И тук такива бяха налични за правителството и не бяха използвани ефективно. Както виждате, имаме отдалечаване от изискванията на учебника относно удържането на властта. Ами като не си пазиш властта и един шкмбеплющариат ще ти я вземе. Въпросът е – а дали нямаше натиск от други фактори в полза на шкмбеплющариата? О-о-о-о, имаше и още как.
Нематериални фактори – и тук инициативата бе оставена на шкембеплющариата. Тук направо си беше предаване на властта. Що така? За да се движиш в някакв апосока трябва да ти действа сила, казва един колега а име Нютон. И каква сила може да те накара да сдаваш идеологеческа и после политическа власт? Ами тая, дето организира цветната революцийка. Ето ви
Закон на Витанов: Като видиш движение, търси силата, която го предизвиква
Силата на шкебеплющариата? Ама, моля ви се. Властта им бе натикана в ръцете и те един преврат не можаха да направят като хората (демек по Лутвак). Друга сила вършееше тук.
Материални ресурси. Правителството си имаше ресурси. Интересен е въпросът с ресурсите, предизикали шкембеплющенията. На това следва да се обърне внимание. Че ако не се обърне, пак ще се носи същата стомна за вода.
Накрая санкциите. Тук беше смешно. Представете си шкембеплющене пред прозорците на Пиночет. А сега сравнете с нашенския вариант. Смешно, нали така.
И така – булгеЙриън тюрлюгювеч колоур революшън! Третокласен театър с прозрачни конци, ясно виждащи се дори от края на залата. И въпреки конците – нищо. Тотална аматьорщина, както казва Витанов. Но вие си знаете поговорката – козичката помага, но в кошара не вкарва. Това е положението.
Циркът продължава. Наслаждавайте се на Кукленото шоу.
Да погледнем Украйна. Там, кой знае какво не се случва извън онова, което ви е прогнозирано. Руснаците напредват полека. Западните милиарди се изливат нахалост в бездънната украинска яма. Ще подкрепяме Украйна до победата и – мно-о-о-ого е модно у нас това тия дни. Интересно, а ако вземе Украйна да загуби войната? Как ще оправдавате разходите, при положение, че отдавна ви е прогнозирано, че Украйна ще загуби войната и изливате пари и оръжия в бездънна каца? Аматьорщината марширува по нашите земи. Наведена, с нос орящ земята.
Пропагандата – и тя такава. Руснаците думнали хипермаркет в Харков. Пожара го угасили след 16 часа. Думнат бил склада. Следва въпрос – какво ли е имало там, та да гори 16 часа? Домати? Мазилка за финиширане на шпакловка? Лепило за плочки? Те тия неща, ако горяха и гърмяха така нямаше да ги продават по пазарите (доматите) и нямаше да се използват в строителството. Някой ден все ще разберем какво е горяло 16 часа в склада на хипермаркета. А дотогава – слушай пропагандата народе. Обективно погледнато (че и според пропагандата) – Украйна се движи към Европа. Нали така – движението по фронтовете е в западна посока. Не може да се отрече.
Освен другите неща, тук обсъждаме и тайванския въпрос. Мисля, че ви показах къде е проблема – след една петилетка (че и по-рано) китайската армия ще бъде състояние успешно да нападне Тайван. Тайванската армия няма да може да с противопостави ефективно и ще има нужда от американска намеса. Те тука е проблемът. Решение – хързулеску. Хъзулеску за европейците да се занимават с украинската криза. А пък в Тихия океан – трябва да се прави коалиция срещу Китай. Кандидати за нея – Япония и Австралия. Южна Корея не я закачаме, че там може да се отвори нов як проблем с чиляк, който хич не си поплюва. Та, тази потенциална коалиция би могла да сдържа Китай за още една петилетка. След което, в Тихия океан ще има нов играч със силен флот и армия – Япония (та да не се чудите, защо изследвам Япония и Китай – важни са). Но колкото и силна да стане Япония, това няма да реши проблемите около Тайван. Китайската армия няма какво да я спре ако реши да засипе Тайван с ракети. Какво може да я спре? Тайванските възможности за отбрана са ограничени, американската армия не смогва да се справя с темповете на растеж на китайската, а отгоре на всичко, стотици милиарди текат за поддържане на Украйна на системи. Това не може да продължава дълго. Сложете и необходимостта от помощ за Израел. Е, Израел няма да изгърми. Ще тряба да изгърми или Украйна или Тайван. Пробив в американските отбранителни линии в Тихия океан? Че това означава загуба на имперския статус на САЩ. Следователно, този, който ще изгърми е Украйна. Я да видим сега, какво беше доктрината. Намери глупаци, които да ти реализират интересите за собствена сметка. Евроглупаци – бол. Тактика – хързулеску. Хързулваш им да се оправят в Украйна. Това е положението. Обаче и война с Китай за Тайван си е горещ картоф. Как ли тая война ще остане конвенционална? При тез ядрени оръжия и от двете страни. Ама ние ще нанесем ограничено поражение на Китай. Тъй, тъ-ъ-ъй. Какво е ограничено поражение и ще ли е Китай съгласен с това, ще видим утре.
С две думи – конфликтът в Украна работи прекрасно за Китай, поради което САЩ ще трябва да излизат от него, ако не искат нещата покрай Тайван да се влошат бързо. И тъй идваме до САЛФЕТКАКА- последната украинска отбранителна линия. Но каква отбранителна линия ще е това, след като Русия ще папне територии, а украинците ще се превърнат в синджири роли, изплащащи западните заеми. Западните, бе, западните. Не тези, които ние им даваме или ще им дадем. Ще ни натиснат да им ги опростим, че да могат да си плащат американските такива. ПУлитика како, пУлитика, бате! Политиката е продължение на войната с дуги средства. ПУлитиката е просто продължаване на навеждането със същите средства. Затова у нас политици рядко се срещат, а вис с пУлитици е пълно.
Я накрая, а хвърлим едно око и на Ковида, който се държи така, както ви е предсказано.
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 671 дни.
Броячът си върти. 21 месеца са 642 дни. Значи, 21 месеца валидност. 22 месеца са 673 дни.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 774 дни. 25 месеца са 761 дни. Две години и 1 месец значи. 26 месеца са 792 дни. Както виждате, броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, тогава някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 774 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Не се очакват проблеми с ковида и до края на май. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 774 дни, тогава ще ги взема насериозно. Две години и месец отгоре валидна прогноза, юрдечета крякащи мои. Времето показа, кой колко струва. Броячите въртят.
Що се отнася до коклюша или магарешката кашлица, спокойно. Засега има клъстерно разпространение. Описах ви и два сценария. При сценария на ефективни мерки, максимумът трябва да дойде къмто 24 май и вълната да спадне след още 4 седмици. При неефективни мерки, максимумът се очаква да дойде в края на първата седмица на юни и вълната да спада още 6 седмици. Да видим. Коефициентът на разпространение засега не е голям, тъй, че вършете си работата спокойно, просто трябва малко повишено внимание. Пазете децата, внимавайте в детските градини и училищата, където могат да възникнат клъстери от заразени.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
Автор проф. Николай Витанов
Източник Фейсбук

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *