Проф. Витанов: Не влизайте в четата на балъците, които трябва да тестват американската доктрина за своя сметка

България отблизо

Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната в Украйна и политиката към днешна дата. 

 

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук:

Кратка информация за войната и политиката за 20 април 2023 г.

Ако държавният деятел не говори глупости, той изпада в много неприятно положение.

Това е цитат от един любим мой писател и той добре характеризира какво става из българската политика днес. Просто пуснете телевизора сутрин към 8 часа и се заслушайте.

Чакаме развитието на нещата съгласно сценария на Учителя Уешиба. Намираме се на точка 2 : Искате власт – ето ви власт.

Както казва моят любим автор

Той нищо не знае, а си мисли, че знае всичко. Съдено му е да стане политик.

А като се сетите, за кой писател иде реч, веднага ще заключите, че навсякъде по света е едно и също.

Войната в Украйна.

След като директно им цитирах най-известната мисъл на Клаузевиц в оригинал, юрдечетата най-накрая загряха, за кого иде реч. И почнаха да крякат защо съм го цитирал на немски. Просто е юрдечета – аз съм го чел в оригинал.

Учил съм по онези земи. Смешното е, че само ден преди това ви цитирах 3 пъти Клаузевиц, юрдечета мои и вие крякахте, че това били глупости. Глупакът е глупак при всички положения, казваше бай Иван, учителят ми по математика в гимназията. Прав е бил човекът.

Войната си върви бавно и полека. Докато чакаме украинския юруш, руснаците полека напредват в Бахмут, а месомелачката там си работи. Ще използваме това относително затишие за да обсъдим туй-онуй, свързано с войната.

За всички стана ясно вече, че това, което наблюдаваме е прокси война. Има прокси на САЩ, което воюва с Русия. Докато юрдеците крякат срещу тоя очевАден факт, да разчепкаме ситуацията от доктринална гледна точка. Какво е текущата американска военна доктрина?

Нарича се MDO – Multidomain operations

Доктрината има 3 фази: конкуренция, криза и военен конфликт.

Фаза на конкуренцията с противника – собствената армия трябва да има капацитет да нанася смъртоносни удари и този капацитет да бъде признаван и от съюзници и от противници, а пък капацитетът на противниковата армия да прави това – да бъде поставен под съмнение.

Конкуренцията е директна и индиректна. При директната конкуренция имаме изпреварващо развитие на собствената военна технология и забележете – използване на пълен набор от активности, които са до нивото на директен въоръжен конфликт. Прокси войната още е не е директен въоръжен конфликт, нали така. Индиректната конкуренция днес е името на това, на което му се казваше дрънкане на оръжие.

Дрънкаш оръжието за да плашиш гаргите и противника, та да можеш дипломатически да го натискаш да прави това или онова.

От конкуренция се върви към криза. А от кризата към военен конфликт.

Какво се прави по тоз път. Ами следните неща: проникване в противниковите системи за защита на територията, нарушаване на действието на тези системи и ако може дезинтеграция, използване на получените при това преимущества за да се нанесе поражение на противника във всички домейни (оставям чуждицата тук за по кратко).

И накрая – консолидиране на завладяното в различните домейни и връщане на фаза на конкуренция при условия, благоприятни за САЩ.

MDO доктрината е разработена на война с Китай. Но защо да не се пробва в някоя прокси войничка. Комбинирате я с доктрината за балъка – намери балък, за да ти свърши работата за собствена сметка.

И след като балъкът е намерен и е готов да жертва стотици хиляди войничета, почвате да прилагате първата фаза на MDO доктрината – конкуренцията.

Оставяме настрана пряката конкуренция с Русия във въоръжаването. Включвате и прокси-конкуренцията, за да отработите доктрината в реални условия. Почвате значи да въоръжавате украинската армия. Подписали сте Мински споразумения, които не смятате да спазвате. Разбираемо е – класикът е казал, че заблудата е основният прийом в една война.

Отработвате MDO доктрината и в информационния домейн, отработвате и полтико-дипломатичиският домейн – почвате да налагате санкции, същото правите и в икономическия домейн. Целта е да се види дали това ще принуди Русия да предаде руското население в Донбас без бой.

Подготвяте украинската армия за нахлуване в Донбас. Насъсквате украинците, макар, че отлично може да смятате и знаете, че руснаците ще се бият. Отлично – тъкмо ще се отработи цялата MDO доктрина.

Следваща фаза на доктрината е кризата. След като сте въоръжили украинската армия се готвите да я хвърлите в Донбас. Знаете, че руснаците няма да оставят 10 милиона руснаци там на милостта на украинската армия. Опитвате се да проникнете в руските системи за защита на територията (това не сработи).

Знаейки, че руснаците могат да нанесат превантивен удар, засилвате дипломатическата и друга активност, за да подготвите почвата да ги изкарате агресор. Информационният домейн на MDO доктрината работи добре. Руснаците нанасят превантивен удар. Но както виждате, това е изчислено.

Почват да мрат десетки хиляди украински войничета. Карай да върви, няма значение, трябва да се изпита доктрината, че ще е нужна срещу Китай. Украинската армия след 3 месеца вече остава без техника. Нул проблемо – изчислено е че така ще стане, закачаме я на системи с доставки на въоръжение.

Почваме доставки на старо оръжие от източна Европа. Нали помните доктрината – трябва да се види как работят руските системи за защита на територията и да е наруши работата им с цел последващо унищожение. Не се получава особено. Напротив – руснаците добре се справят с украинските системи за защита на територията.

Оръжията от Източна Европа привършват. И това е изчислено – започна доставка на остарели натовски оръжия от годините на студената война. Целта е същата – да се провери как работят срещу това руските системи за защита на територията.

Е, работят добре. Десетки хиляди украински войничета продължават да мрат. Оказва се, че руските системи за защита на територията са добри. Следващото нещо е да се пробва с по-модерни натовски оръжия. Тогава идваме да трета фаза на MDO доктрината – директен военен конфликт на НАТО с Русия.

Изчисленията показват, че натовските загуби при това ще са огромни. Заради това може да се пробва като начало ограничен конфликт, като срещу Русия се хвърлят натовски части от държавите от санитарния пояс от Източна Европа. Така капацитетът на системите за защита на руските територии ще бъде тестван с по-модерни натовски оръжия.

Загубите на държавите от санитарния пояс ще са огромни. Карай да върви – едно – намерил си балъци да ти реализират интересите и да ти проверят доктрината за собствена сметка и второ – нали това е целта на MDO доктрината – натрупване и консолидация на придобивки и минаване пак към фаза на конкуренция при благоприятни за САЩ условия. За САЩ де, не за държавите от източноевропейския санитарен пояс например.

Мисля, че някои неща почнаха да ви се изясняват. Ако ме питате – харесва ли ми MDO доктрината – харесва ми. Винаги съм казвал, че американците могат да смятат. Резултатът от теста на доктрината чрез прокси войната в Украйна е, че руските системи за защита на територията никак не са лоши.

Военно поражение на Русия не се очаква, значи трябва да има засилена активност в други домейни, за да има постигане на икономически и политически преимущества, които де се консолидират. Сметката, разбира се, ще я платят желаещите балъци. Стотици хиляди украински войничета ще умрат.

Щатите са наясно с поговорката – преди да разяриш мечката, трябва да знаеш пътищата, по които ще бягаш и мястото, където ще се скриеш. Те знаят и пътищата и мястото. Балъците не знаят ни път, ни място. Тях мечката ще ги ръфа. Да са мислили навреме, като тръгват да реализират чужди интереси за собствена сметка.

Но нали знаете какво е казал един от моите любими писатели: Глупакът, след като извърши глупост, се оправдава, че това било негов дълг. Та да кажа на някои хора: Съгласно MDO доктрината ще ви карат да вършите глупости. Аз, както виждате, съм нагласил пуканките и сядам на трибуната при американците, за да слушам речите за дълга.

Нали знаете: моят начин да се шегувам е да казвам истината. На света няма нищо по-смешно.

Хайде стига за днес. И да знаете – анализи от този вид са си за мен. Запознавам ви с някои от тях, само кагото видя, че нещата не са добре. А те не са добре – юрдеците на можаха да разпознаят Клаузевиц. Лошо Седларов, лошо-о-о-о, дето има една приказка.

А за вас – нека вирусите и войната да са стоят далеч от вас. И да не влизате в четата на балъците, които трябва да тестват MDO доктрината за собствена сметка.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *