Проф. Витанов: Събитията в Тексас са много интересни, а руската армия неусетно се движи на запад

Свят

Проф. Николай Витанов направи кратък анализ на политическата ситуация и войните към днешна дата.

 

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук:

Кратка информация за политиката и войната за 30 януари 2024 г.

Мигрантската криза в САЩ продължава. Има интересни развития, които трябва да се следят и които дават предложения за идеални структури, т.е. идеи за това какво да се прави по някои въпроси.

1. В Тексас проблемът с мигрантите си стои. Обадиха се и бивши сътрудници на ФБР, които показаха размера на нелегалната миграция – само за декември 2023 година имаме 302 000 нелегални прекосявания на границата, а за цялата 2023 г нелегално са преминали границата 2.4 милиона души. Това е много. Не само Европа е залята от вълна от нелегална миграция. Същото е положението и в САЩ.

2. Нелегално прекосяване на границата има не само в Тексас. Подобен е и проблемът с Калифорния.

На този фон републикански сенатори обвиняват президента Байдън, че той няма интерес да реши проблема и да засили сигурността по границите на САЩ. Това се потвърждава индиректно и от говорителката на Белия дом Жан-Пиер, която каза, че имало различни дефиниции на това, какво е затваряне на границите.

Републиканците разглеждат подобни приказки като разтягане на локуми и нежелание да се реши проблемът

3. Доста интересно развитие, което ни дава идея какво да се прави в бъдеще, ако подобна ситуация възникне у нас. Губернаторите – републиканци от южните щати товарят на автобуси нелегалните емигранти, преминали рехаво пазената от федералните власти граници, и пращат тези автобуси на север в градове, управлявани от демократи, които са против засилването на непропускливостта на границите. С други думи, проблемът се стоварва върху главите, които са го създали.

Демократите от съответните щати и градове пищят, че не могат да се оправят с нелегалните мигранти. Много поучително развитие, тук трябва добре да си водим бележки. Като много ти пърпалачи за правата на мигрантите, товариш му ги на автобуси и му ги пращаш, да им спазва правата. Следва пищене, че не може да се оправи.

Е, като не можеш да се оправиш, какво пърпалачиш? Много интересно развитие в САЩ, много интересно развитие.

Караме нататък

Да видим, какво ни казва лорд Кейнс днес

Джон Мейнард Кейнс (ден 5)

…Пазарите се движат от животински страсти, а не от разум. …

Животинските страсти са навсякъде, където е пазарът. Повече или по-малко. По научному на това се казва нерационално поведение. Много ми е смешно, като седнат някои каканижковци по телевизията да ви обясняват величието на пазара.

Ами, ами, пазарът е като джунглата, казва ни Кейнс. Там действат животински страсти и по-силният изяжда по-слабия. Първо е Дарвинизмът, а после идва логиката. Така трябва да се постъпва, като се анализират всякаквите пазари.

Я да видим за пример, политическият пазар у нас. Гледай първо животинските страсти, ни казва Кейнс. Гледаме. И какво виждаме. Първо – големите политически животни ядат по-малките. Второ, големите политически животни се ръфат едно друго. Трето, гледаме некоалиция, сглобка или както му казват там.

Не, казва ни Кейнс, това е една глутница, движена от страстта за оглозгване. Оглозгване на държавния ресурс. Докато има за оглозгване, глутницата ще гложди. Като свърши ресурса за оглозгване, животинските страсти ще изправят членовете на глутницата едни срещу други. Това е толкоз просто и логично. Само трябва малко да поназнайваш Кейнс. И да го разбираш, де и да го разбираш.

Пускате си значи телевизора и почвате да следите за животинските страсти. Ще се залеете от смях. Просто гледайте. Ще кажете – ама Витанов, то не е само у нас така. Тъй, де тъй. Като погледнете, животинското е в основата на хората по целия свят. Тъй, че животински страсти има навсякъде. Отчитайте ги и много неща ще ви се проясняват. Контролирайте ги и управлението ще е по-лесно.

Напред, към войните. Войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.

И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палестинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.

Да видим сега, разните пазари, свързани с тази война и животинските страсти из тях. Израелски източници казват, че и да се смени Нетаняху, целта за унищожаване на Хамас ще остане. Тук има логика на тоз политически пазар. Има и доста чувства обаче. Унищожаваш когото мразиш. Ето ви го как изскача Кейнс. Диви страсти се вихрят и в агенцията за подпомагане на палестинските бежанци.

Израел обвинява 190 нейни членове в подкрепа на Хамас и на рейда от 7 октомври миналата година. Да оставим на страна животинските страсти, съпътстващи рейда. Ето ви ги – животински страсти и на пазара за хуманитарна помощ. Израел умело използва факта, че страстите са двигател на пазарите и ето, размерът на пазара за хуманитарна помощ намаля – притокът на средства към агенцията на ООН силно намаля.

На пазара на военните действия – там са си животински страсти в чист вид, дето има една приказка. Боевете в Хан Юнис продължават. Логиката казва, че израелската армия ще установи контрол над града. Логиката се вози в автобус от животински страсти – убий противника – с доста страст са съпроводени тези действия и от двете страни.

Израелския министър на отбраната каза, че са унищожени половината от бойците на Хамас, налични в началото на войната. Може да се вярва на това – като се отчете, че освен унищожението има и попълнения, то съпротивата на Хамас ще може да продължи докъм края на лятото. Тогава директните животински страсти на пазара на военните действия се очаква да отстъпят място на животинските страсти, стоящи в основата на политическия пазар.

С други думи, тогава се очаква да е активна политическата ръфаница по отношение на бъдещето на Газа.

Гледайте.

Напред към другата война.
Там нещата си вървят, както са ви прогнозирани. Фронтът се движи на запад и още е е стигнал равновесната си точка. Руснаците влязоха в Авдеевка и боеве вече са водят в самия град. А това е най-укрепената позиция на украинската армия. Ама най-укрепената. Авдеевка – бившето военно градче на Донецк.
На военния пазар тук си се вихрят животинските страсти и то в големи количества. Цяла украинска бригада си заминава на седмица, руснаците към момента дават около 3 пъти по-малко безвъзвратни загуби. Обръщаме внимание на северния участък на фронта и на движението на руската армия в Харковска област. Там би трябвало да има добре укрепени украински позиции, които трябваше да сдържат руски натиск при Големия юруш на юг през миналата година. Оказва се, че тези укрепления не могат да спрат руската армия. Бойните действия полека наближават Купянск.
Между другото с интерес следя животинските страсти при юрдечето, което кряка срещу прогнозата ми, че основното сражение във войната ще е за агломерацията Славянск – Краматорск. Крякай, крякай юрдече – там ще бъде основното сражение – там ще се реши съдбата на северната и централната групировки на украинската армия.
Отиваме на украинския политически пазар. Какво да видим – и там, ръфаница, Зеленски пробва да уволни Залужни. Американците тичат да спасяват Залужни. И тук действат животински страсти. Заплахата е да се катурне фронта, а с това на републиканците в САЩ да им поникне още един ред зъби за ръфане на управлението там. Да не говорим затова, че в Украйна гърмят един след друг корупционни скандали. Разумът не може да контролира животинските страсти там. От другата страна на фронта животинските страсти засега са под контрол. Действа
Закон на Витанов: Ефективността на една система за управление е пропорционална на степента на контрол на животинските страсти, подриващи системата за управление.
На руснаците засега им се получава. Затова нещата там изглеждат по-спокойни.
Животинските страсти по отношение на Украйна върлуват и на американския политически пазар. Резултатът е, че стратегията на САЩ какво да се прави в Украйна през 2024 г. една ли ще се появи преди април, да не говорим, че ръфаницата, свързана с военната помощ за Украйна се свърза с ръфаницата за мигарнтите по южните американски граници. Резултати най-всякакви – например изтребителите F-16 трябваше да са вече в Украйна, пък ги няма.
Контролът върху животинските страсти. Той намалява в Украйна и САЩ, а при руснаците все още е доста силен. Следователно, може да прогнозираме ексцесии на политическите пазари в Украйна и САЩ и на военния пазар в Украйна.
Гледаме.
И тъй, войната продължава, а животинските страсти се вихрят.
Стига толкова по тоз въпрос.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за коронавируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 553 дни.

18 месеца са 549 дни. Над 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 656 дни. 21 месеца са 640 дни. 22 месеца са 671 дни. Над 21 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ще ви направи прогноза, която ще е валидна 656 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.

Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.

1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.

2. Такова нещо не се очаква до края на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.

3. Н се очакват проблеми с ковида и до средата на февруари. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки.

За грипа

1. Успокоителна час на прогнозата

1.1. Грипната вълна няма да е супервисока. Причината е разминаването на степента на заразяване по области. Пловдив, Варна и Бургас са в състояние на грипа епидемия, но София още не е.

1.2. Разрастването на грипа в Софи ще почне да се компенсира от намаляване на обхвата в другите области с много население.

1.3. Така, че, в момента се намираме в пика на грипната епидемия и кой знае колко по-лошо не се очаква да стане.

2. Призователната част от прогнозата е да се пазите.

2.1 Понеже сме в пика на грипната вълна, през следващите 3 седмици избягвайте кашлящи колкото можете и не ходете по места, където се събират много хора, ако е възможно.

2.2. Пазете се особено, ако сте в София.

2.3. Укрепвайте си имунната система. Взимайте витамини. Това е за дамите. Скъпи дами, вие си знаете. Подопечните ви няма да се погрижат за себе и. Погрижете се вие за тях. Сметките казват, че вашето противодействие на грипа е важно за пречупването на грипната вълна.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *