Проф. Витанов с мрачна прогноза за Украйна! Ето какво се случва!

Свят

Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната към днешна дата. 

 

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук:

Кратка информация за войната за 29 март 2023 г.

Днес – по-накратичко, че ми се събра доста друга работа. Знаете какво става по фронтовете – руснаците полека си настъпват, украинците полека си готвят пролетния юруш. В следващите дни ще направя преглед на етапите за да видим докъде е стигнала войната.

Юрдечетата си крякат, но както знаете то е вследствие от набутания в главите им програмен код за шаранясане, който ги кара да кълват на гола кука, а голата кука боде, та трябва и да се кряка.

Оставяме ги да си крякат, а ние днес ще пообсъдим малко въпросите на логистиката. Но не повърхностната логистика, свързана с непосредствените доставки на техника и войници за фронта на войната, а малко по-дълбоката логистика свързана с индустриалната и селскостопанската база на тази война.

Да почнем от селското стопанство. Украинското е много тежко положение. Износът на зърно се крепи само на милостта на руснаците.

Войната се води на украинска територия. Едно – нормални селскостопански действия на половината украинска територия са невъзможни и второ, тая територия е толкова замърсена, че само идиот би внасял селскостопанска продукция оттам. Не че няма идиоти, де, но като цяло картинката на украинското селско стопанство е доста тъжна.

Сега ще почнат и снаряди с обеднен уран да летят насам натам из Украйна. Което означава едно – замърсяване на селскостопанската продукция, почти никакъв експорт за доста години напред.

При руснаците картинката е друга. Дълги години те внасяха селскостопанска продукция и не развиваха собствения потенциал да произвеждат такава. Сега санкциите ги събудиха.

Наблюдава се увеличаване на руската селскостопанска продукция и развитие на селскостопанското машиностроене. Още повече, че част от него е с двойна предназначение – тракторните двигатели стават и за танкове.

Войната не се очаква да се прехвърли на руска територия, което означава, че руснаците и занапред ще имат добра селскостопанска база за да водят тази война и руският селскостопански сектор се очаква да излезе укрепнал от нея.

Да видим сета промишлеността. Украйна наследи огромна промишлена база от бившия Съветски съюз. В следващите 30 години обаче тази база започна да се оглозгва. Картинката ви е до болка ясна – гледали сте този филм и у нас. Но въпреки оглозгването, индустриалният потенциал на Украйна към момента на започване на войната беше значителен.

Със започването на войната украинската промишленост започна да бъде разрушавана. Оценките са, че 30% от промишлената база на Украйна е заминала за 13 месеца. Това прави към 2.5% на месец. Хайде да направим оценка, какво ги очаква украинците за в бъдеще.

Знаете, при тези оценки взимам винаги стартови данни, благоприятни за украинците. Няма да заложа 2.5% унищожение на промишлеността за месец, ще заложа 1.5%. Резултатът няма да се промени качествено.

Очакванията са тогава, че в следващите 12 месеца Украйна ще загуби още 18 % от промишлената си база, с което промишлената база на Украйна ще намалее наполовина от това, което е била в момента на започването на военните действия. Доста неприятно е да ти замине половината промишленост.

Сега ясно виждате защо Украйна е на системи. Тя не може вече сама да поддържа темпото на тази война по отношение на индустриална продукция. Трябва да й се влива отвън. Какво й се влива, колко й се влива и как й се влива, вече обсъждахме. Западът влива остарялото си въоръжение от складовете си и то не по много, че да не почне ядрената война. Процесът ще продължи докато има украинска пушечно месо.

Да видим руснаците. Опитаха се да убият промишлеността им чрез санкции. Неуспешно. В момента в Русия има промишлена революция. Оттеглилите се западни фирми отвориха пазарите за местните индустриално производители и те ги заемат. Винаги съм казвал, че едновременните западни политици бяха страшно интелигентни. Те купуваха руските суровини и им изнасяха промишлени стоки и храни, потискайки местното им производство.

Днешните западни политици са много по-ниско интелигентни. Вместо да продължат тази умела политика на сдържане на Русия, те спряха да им купуват суровините. Руската икономика не грохна, просто пренасочва суровините за създаване на местни производства и този процес не може да бъде спрян – те никога вече няма да се осланят на западните фирми, защото зноят какво става, като почне война – западняците се изнасят и ги оставят да се оправят сами.

С две думи – руската индустриална база и незасегната и се очаква да продължи да бъде такава и през следващата година. Тогава, погледната от ъгъла на дълбоката логистика, положението на Украина се влошава, а това на Русия даже се подобрява. Което означава едно – поддържането на Украйна на системи ще става все по-скъпо.

Знаете мнението ми докога това поддържане ще има повече печалба за запада отколкото загуба – докато свърши украинското пушечно месо. После Западът ще бъде изправен пред дилемата – да спре войната или да прати собствени войски в Украйна. Старите западни политици биха спрели войната.

На тези обаче, като ги гледам колко им е акъла, не сагам 100% вероятност, че ще спрат войната. Оплели са се в тази война като пилета в кълчища и спирането ще е тежко поражение за тях е ще означава крайна политическите им кариери. Защото ако спрат войната и Украйна бъде разделена, което е най-вероятния изход, няма да могат да отговорят на въпроса оти едно – ручАА жабетата и второ – платиха трилиони евро завело като удоволствие да ручат жабетата.

Та така, стига за днес.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *