Проф. Иво Христов каза дали Радев е сгрешил като каза, че Крим е руски и обясни какво ни чака в бъдеще!

България отблизо

На журналистически въпрос сгреши ли Румен Радев, като каза, че Крим е руски, професор Иво Христов отбеляза категорично:

„Това все едно да сгрешите дали Луната се намира над Земята – обикновено е така до доказване на противното. Европа е дама с понижена социална отговорност, така че тя е казала всичко и е признала различни неща, но само такива, които са в неин интерес“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ проф. Иво Христов.

По думите му това не може да бъде проблем за външната ни политика.

България е на път да затвори една срамна 12-годишна страница в своята съвременна история. Ясно е, че режимът на Борисов беше драстично отклонение от всички норми, дори за българските такива, които са малко под най-ниското ниво за Европа, заяви проф. Христов.

По думите му това, което в момента се случва, е един дълъг процес на трансформация на системата от един авторитарен режим, какъвто ние имахме, към един неясен, нов режим на управление. Нас ни чака дълъг процес от италиански тип правителства, смяна на нестабилни парламенти и т.н., коментира проф. Христов.

Според него обикновено една система така се калибрира в ново качество.

Управлението на Радев през служебните правителства е доста по-различно от управлението на Борисов.

Ние знаем само 1/10 част от това, което се е случило за тези 12 години. Проблемът не е само в дивата корупция, абсолютният произвол и незачитане на закона. Сега много плачат за Конституцията и нейното нарушаване. Но никой не си спомня, че бившият премиер не стъпи последните три години в парламента, а се нароиха огромни блюстители на конституционния ред от средите на бившите управляващи.

Истината е, че Борисов демонстрира пълно презрение към конституционния ред. Той концентрира властта в свои ръце, направи я абсолютно безалтернативна, медийно поддържана от клакьори от всякакъв вид и характер, финансово обгрижвана, включително и от Европа, каза още проф. Иво Христов.

В БСП има много сериозен проблем. Спадът на резултата им на тези избори означава, че те по никакъв начин не водят разговор с избирателите си.

В БСП се задава въпроса кой ще води преговорите за съставяне на правителство. Който ги води, той ще остане начело на партията. Добре ще е това да е Нинова, заяви той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *