Проф. Иво Христов предупреди: Ако Байдън влезе в Белия дом започват серия от войни в нашия регион!

България отблизо

Социологът и политически анализатор проф. Иво Христов коментира в „Тази сутрин“ по btv дебата между Доналд Тръмп и Джо Байдън. „Това беше политическото дъно на САЩ. Все си мислех, че България го е ударила, но това, което видях в Америка, ме успокои. Още сме далече от най-добрите образци, а те дълбаят дъното. Такъв примитивизъм не очаквах“, посочи социологът.

По думите му това, което се случва там, освен че е „крайно неприятно, е и изключително напрегнато“.

Първият телевизионен дебат между двамата беше белязан от хаос, нападки и обиди.

„Там няма абсолютно никакъв дебат за политика. Това е едно дълбоко разделено общество – общество на ръба на гражданската война“, посочи Христов.

„Големи играчи очакват САЩ да влезе във вътрешна разпра и да няма възможност да реагира адекватно на външни заплахи. Отчитайки неособената кондиция на ЕС, нещата стават крайно неприятни. Мисля, че 2020 г. ще бъде началото на взривни процеси в световен мащаб“, предупреди Иво Христов.

„Ако Байдън дойде на власт, това означава серия от войни в нашия регион. Ако остане Тръмп, означава, че ще продължи демонтажът на всички международни споразумения“, прогнозира социологът.

„Като се има предвид цветущата възраст и здраве на Байдън, по всичко личи, че главният действащ ще бъде неговият вицепрезидент – сенаторът Камала Харис.“

Христов коментира и конфликта в Нагорни Карабах. „Крайно съм притеснен от конфликта в Нагорни Карабах. Смятам, че там нещата ще придобият все по-тежък характер. Очертават се блокове, в които за първи път Арабският свят, с изключение на Катар и Иран, застават зад Армения. От другата страна е тюркският свят плюс Пакистан, които застават зад Турция. Всичко това ще бъде решено от тежката дума на Русия“, категоричен е социологът.

За вчерашния дебат в Европейския парламент в Брюксел Иво Христов коментира: „Много пара в свирката. Европа няма никакво реално влияние, освен за пари. Това е част от нашата българска черта – някой друг да ни реши. Ние имаме проблем със себе си. След Борисов ще дойде друг авторитарен режим.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *