Проф. Кантарджиев за новите мерки: Българите не трябва да пеят! Говорете тихо!

България отблизо

„През последните дни се доказа, че когато водим нормален разговор вероятността да се заразим е много, много, много малка, защото обикновено безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух.

Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или дори няма такъв риск”. Това заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Неделята на NOVA”.

„Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо или пее. Тогава, дори при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази”, каза още той.

„За съжаление и в други държави, особено на Балканите, има повишаване на случаите на заразени с COVID-19. Анализът, който си направих показва, че това се дължи не толкова на разхлабване на мерките, колкото на това, че си помислихме, че хората вече знаят точно какво да правя и няма да се юрнат да се събират. За съжаление емоцията взе превес в последните две седмици”, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

И допълни: „Надявам се, че хората ще разберат, че трябва да избягват да се събират на закрито, както и да носят маски на закрито”.

По думите му през следващите дни можем да очакваме броят на заразените у нас да се повиши. „Може да минем границата от 160 болни на ден“, заяви Кантарджиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *