Проф. Кантарджиев разкри защо хората карат по-леко Омикрон!

България отблизо

Вариантът Омикрон на коронавируса „не е в състояние да заплашва живота” на заразените и те го карат „по-леко”, защото „експериментално не засяга белодробната тъкан”.

Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община за „Фокус“.

„От три седмици предупреждаваме българското общество, че с епидемичното разпространение на новия генетичен вариант Омикрон трябва да очакваме увеличаване на броя на случаите”, подчерта Кантарджиев.

„Това бързо разпространение ще доведе до много голям брой хора, като хубавото е, че е доказано, че по-малко, по-леко се прекарва заболяването. Още преди 2 години казах, че нормалната философия на генетично развитие на пандемичен вирус е да става по-заразен и да прави така, че хората по-леко да го прекарват, така че да не е в състояние да заплашва живота им.

Разбира се, това е хубавото засега на Омикрон – доказано е, че е по-малко вирулентен, в смисъл по-леко се прекарва заболяването и експериментално не засяга белодробната тъкан. Такива опити са направени вече върху човешки белодробни клетки. Афинитетът на Омикрон е много по-слаб от на Делта и Алфа варианта за засягане на белия дроб, което е доброто“, поясни проф. Кантарджиев.

„Това обаче не бива да ни успокоява, защото когато има много голям брой заразени хора, процентът на хората, които ще са с тежко прекарване, също няма да е малък”, допълни Кантарджиев.

Експертът подчерта, че в момента в столицата работят всички кабинети, които извършват имунизация, включително и в почивните дни. Това, според него е съществена причина в София да има повече ваксинирани – от вчера сложените 22 хиляди дози около 1/3 са сложени в столицата, отчете проф. Тодор Кантарджиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *