Проф. Пиргова: Ролята на президента не е да „сдобрява“ партиите, а да има своя позиция за бъдещето на България!

България отблизо

В контекста на дебата между президента Радев и проф. Герджиков, както и заради това, че партиите навлизат в ситуация на преговори за съставяне на правителство., проф. Мария Пиргова, политолог и преподавател в Софийския университет, разкри каква трябва да бъде ролята на президента в нашата държава.

Основната цел на Борисов бе да не допусне служебно правителство. Той не успя да постигне това. Сега мантрата му, изразена чрез проф. Герджиков е, че президентът трябвало да бъде обединител. Тоест, казано по-простичко – държавният глава трябвало да „сдобрява“ партиите и да бъде тяхна креатура.

С други думи, Борисов живее още във времето, когато президент беше неговата креатура Плевнелиев, който изпълняваше волята на своя ментор Борисов.

В случая с Румен Радев, обаче, това изобщо не може да е така. Тази мантра на Борисов за „обединителя“ няма да проработи.

На сцената са двама играчи – Борисов и Радев. Ще видим мъдростта и на двамата в какво ще се появи. Сега президентът ще играе основна роля. Борисов ще трябва да отстъпи крачка назад, за да не го смачкат.

Според Пиргова „принципът на ГЕРБ за равна отдалеченост на президента от всички партии не важи в политиката, това е просто тяхна мантра.

Държавният глава има съвсем друга роля. Той трябва да има своя политическа позиция при преговори, трябва да ги води и да изиграе своята роля в посочване бъдещето на България“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *